Обичаме мусака и през няколко седмици си я приготвяме вкъщи. Сигурни сме, че това важи за повечето българи. Оказва се обаче, че мусаката е опасна за климата.
Изследователи изчисляват въглеродния отпечатък на няколко често приготвяни европейски ястия, между които попада и мусаката. Българската с телешко месо оглавява списъка с най-въглеродно интензивни кулинарни специалитети в Европа.
И то просто, защото съдържа говеждо месо. Всъщност животновъдството е отговорно за 15% от емисиите на парникови газове, според данните на ООН за вредата от земеделието и селското стопанство. Така че едва ли е изненадващо, че всички рецепти, които са на върха на тази класация, са с говеждо месо, пишат от Yahoo.
Източник: iStock
Всъщност някои рецепти имат по-голямо въздействие върху околната среда от други, както подчертава британско проучване, проведено от Uswitch. Въз основа на съставките и времето за приготвянето на определена рецепта, след това се изчисляват въглеродните емисии на всеки специалитет с помощта на онлайн инструмента MyEmissions. В тази платформа можем да въведем дадено ястие или съставка, за да разберем тяхното въздействие върху околната среда.
Измежду вариантите на мусаката на Балканите, като най-вредна за околната среда, е посочена българската рецепта. Тя заема първото място, защото изисква не само най-много месо, но се приготвя и най-дълго.
Изчислено е, че една порция българска мусака отделя средно 11 971 грама въглероден диоксид, което е голямо число, особено като се има предвид, че обикновено вкъщи готвим не една порция, а цяла тава. Според проучване на Good Food за BBC, вредните емисии, отделени при готвенето на мусака, се равняват на 47 минути шофиране с автомобил.
Източник: iStock
Да видим кои са другите ястия в в списъка с кулинарните специалитети в Европа с най-голям въглероден отпечатък, попадащи под общия знаменател на "застрашаващи климата специалитети".
- Българска мусака (11 971 грама въглероден диоксид)
- Фламандско говеждо задушено (11 202 грама въглероден диоксид)
- Германски гулаш (8 055 грама въглероден диоксид)
- Португалска франсезиня (6 260 грама въглероден диоксид)
- Латвийски котлети (3 877 грама въглероден диоксид)
- Финландски гювеч с макарони и говеждо (2 552 грама въглероден диоксид)
- Гръцка мусака (2 450 грама въглероден диоксид)
- Британският вариант на риба и пържени картофи (2 021 грама въглероден диоксид)
- Ирландски кодъл (1 487 грама въглероден диоксид )
- Испанска фидеуа (1 320 грама въглероден диоксид)