Обичаме мусака и през няколко седмици си я приготвяме вкъщи. Сигурни сме, че това важи за повечето българи. Оказва се обаче, че мусаката е опасна за климата.

Изследователи изчисляват въглеродния отпечатък на няколко често приготвяни европейски ястия, между които попада и мусаката. Българската с телешко месо оглавява списъка с най-въглеродно интензивни кулинарни специалитети в Европа.

И то просто, защото съдържа говеждо месо. Всъщност животновъдството е отговорно за 15% от емисиите на парникови газове, според данните на ООН за вредата от земеделието и селското стопанство. Така че едва ли е изненадващо, че всички рецепти, които са на върха на тази класация, са с говеждо месо, пишат от Yahoo.

Снимка 558703

Източник: iStock

Всъщност някои рецепти имат по-голямо въздействие върху околната среда от други, както подчертава британско проучване, проведено от Uswitch. Въз основа на съставките и времето за приготвянето на определена рецепта, след това се изчисляват въглеродните емисии на всеки специалитет с помощта на онлайн инструмента MyEmissions. В тази платформа можем да въведем дадено ястие или съставка, за да разберем тяхното въздействие върху околната среда.

Измежду вариантите на мусаката на Балканите, като най-вредна за околната среда, е посочена българската рецепта. Тя заема първото място, защото изисква не само най-много месо, но се приготвя и най-дълго.

Moley Robotic Kitchen, роботът готвач и колко ястия може да ни приготви напълно сам

Роботът, който готви 5000 ястия вместо нас

Приготвянето на коледната трапеза придобива нов смисъл

Изчислено е, че една порция българска мусака отделя средно 11 971 грама въглероден диоксид, което е голямо число, особено като се има предвид, че обикновено вкъщи готвим не една порция, а цяла тава. Според проучване на Good Food за BBC, вредните емисии, отделени при готвенето на мусака, се равняват на 47 минути шофиране с автомобил.

Снимка 558701

Източник: iStock

Да видим кои са другите ястия в в списъка с кулинарните специалитети в Европа с най-голям въглероден отпечатък, попадащи под общия знаменател на "застрашаващи климата специалитети".

  1. Българска мусака (11 971 грама въглероден диоксид)
  2. Фламандско говеждо задушено (11 202 грама въглероден диоксид)
  3. Германски гулаш (8 055 грама въглероден диоксид)
  4. Португалска франсезиня (6 260 грама въглероден диоксид)
  5. Латвийски котлети (3 877 грама въглероден диоксид)
  6. Финландски гювеч с макарони и говеждо (2 552 грама въглероден диоксид)
  7. Гръцка мусака (2 450 грама въглероден диоксид)
  8. Британският вариант на риба и пържени картофи (2 021 грама въглероден диоксид)
  9. Ирландски кодъл (1 487 грама въглероден диоксид )
  10. Испанска фидеуа (1 320 грама въглероден диоксид)