В повечето случаи жените носят сутиени не защото толкова им харесва, а защото искат да предпазят бюста си от увисване. Ако обаче не ползваме правилния сутиен, който да ни пасва идеално, без да ни стяга излишно и да ни дразни, всъщност си причиняваме повече вреди, отколкото ползи. На такова мнение е френският специалист по спортна медицина Жан Дени Руйон, според когото сутиенът само разваля бюста на жените.

Той наблюдава над 330 жени на възраст от 18 до 35 г. с различни гръдни обиколки в продължение на 15 години.

По време на изследването си ученият открива, че дамите, които не носят сутиени, развиват повече мускулна тъкан в областта на бюста, а гърдите имат по-добър тонус, пишат от Daily Mail. Жан Дени Руйон установява че зърната на дамите, които не носят сутиен, са със седем милиметра по-високо разположени от тези на жените, които обичат да придържат гърдите си с този дамски аксесоар.

Снимка 483110

Източник: iStock

Ученият е категоричен, че носенето на сутиен не поддържа гърдите, не намалява болките в гърба и не възпрепятства увисването им, а има точно обратният резултат. Сутиените, особено ако са по-стегнати, ограничават кръвообращението, спират развитието на мускулната тъкан в тази област и карат гърдите да се отпускат още повече след време.

Колко често да перем сутиените

Колко често да перем сутиените

Какво казват експертите по въпроса