То си е спечелило прозвището "Малката Тоскана", но истината е, че полското селце Сулошова има своята уникалност и е трудно да бъде сравнено с което и да било друго населено място.

Виганела и Рюкан - населените места, които си създадоха собствени слънца

Селата, които си създадоха собствени слънца

За да имат светлина всеки ден от годината

Сулошова всъщност е малко село в окръг Краков, местна административна област, част от провинция Малополша. Населението му е около 6000 души, но най-забележителното е, че всички хора живеят на една улица.

Селцето е необичайно устроено и има един основен път. Посетителите, които не знаят това обаче, може и да не осъзнаят веднага, че няма други улици, разклоняващи се от главната. Тя е дълга приблизително девет километра и от двете ѝ страни са струпани всички сгради - както жилищни, така и административни.

Встрани от тях пък са разположени зелени полета, които оформят своеобразна мозайка. Погледнато от птичи поглед, Сулошова прилича на листо. А и самото селце се намира в район с много природа, гори и полета.

То е едно от най-дългите села в Полша, а причината да бъде устроено по този начин се крие зад неговата история. Преди време за хората е било по-лесно да живеят на една улица, най-вече заради пътната комуникация. Смята се, че Сулошова е основано през XVI век от аристократичен армейски офицер.

Въпреки че е отделено от другите жилищни райони селото привлича туристи през цялата година. А то има какво да предложи, особено през пролетта и лятото, когато природният пейзаж е най-впечатляващ.

Туристите могат да посетят и основните атракции, сред които са замъка от XIV век Pieskowa Skała и известната скала, наречена Maczuga Herkulesa, която е с височина от 30 метра. Местните скали, дерета и около 400 пещери, намиращи се в района, също са основни забележителности за посетителите.

Когато от сантимент решаваш да си купиш цяло изоставено село

Когато решиш да си купиш цяло изоставено село

Сан Северино ди Чентола - любопитна туристическа дестинация

Не само туристите обаче си прекарват добре в Сулошова. Жителите изглежда живеят в пълна хармония помежду си и харесват живота си там. Така например всички се събират заедно, с жива музика, в дните на ягодите и картофите. И както във всяко друго малко населено място, и в Сулошова всички се познават и обичат да клюкарстват, пише Express UK.