Често през есента и зимата се чувстваме депресирани и в не особено добро настроение и като основна причина за това посочваме липсата на достатъчно слънчева светлина и по-малкото време, което прекарваме навън. Но истината е, че не бива да се оплакваме, защото по нашите географски ширини положението е прекрасно в сравнение със скандинавските страни например.

Когато от сантимент решаваш да си купиш цяло изоставено село

Когато решиш да си купиш цяло изоставено село

Сан Северино ди Чентола - любопитна туристическа дестинация

Има обаче и едно село в много по-близка Италия, което също се сблъсква с липсата на слънчева светлина. И тъй като тя не се отразява благоприятно на неговите жители, те са намерили интересно решение на проблема, с което буквално си създават свое собствено слънце.

В селцето Виганела, разположено на 120 км. от Торино, слънцето не грее за цели три месеца в годината - от ноември до февруари. Причината за това е географското му разположение в дълбока долина. Според исторически сведения районът е заселен още през XIII век и поколения жители за прекарали много зими на тъмно. А денят, в който слънцето се завръща при тях, се отбелязва като истински празник.

След като селото започва постепенно да се обезлюдява, едната от причините за което със сигурност е липсата на слънце през зимата, местната управа решава да вземем радикални мерки. Така се стига до монтирането на огромно огледало на един от планинските върхове. То отразява слънчевата светлина и осветява централния площад на населеното място.

Огледалото струва 100 хиляди евро, високо е пет метра и е широко осем. То функционира по предназначение в продължение на шест часа на ден, следвайки пътя на слънцето в небето. Това се случва благодарение на специална софтуерна програма, чрез която се върти в необходимата посока. 

Разбира се, отразената от огледалото светлина не е толкова силна, колкото тази от директното греене, но със сигурност е по-добрият вариант от цялостната липса на слънчеви лъчи и на естествена светлина в домовете на жителите на Виганела.

Инсталирането на огледалото успява изцяло да промени ежедневието на жителите на селото през студените месеци. Преди това след работа те са бързали да се приберат веднага у дома, а след това слънчевата светлина на площада и около църквата ги привлича да се събират и да комуникират.

Също така целият свят разбира за малкото им село, което преди това е било почти никому неизвестно. Един очакван и търсен ефект е и подобряването на настроението на местните благодарение на слънчевата светлина, на която се радват ежедневно. Това въздейства благоприятно и на съня им, и на представянето им на работното място.

Нестандартната инсталация се оказа и вдъхновение за мултимедийния художник Силвия Кампорези, която през 2020 г. включи италианското село в своя проект Forzare il paesaggio (Разкриване на пейзажа). Тя описва огледалото като "величествено и самотно", а отражението от него е "ослепително", предава Vice.

Умоджа - кенийското село, забранено за мъже

Селото, забранено за мъже

Една трогателна история от Африка

Пример от Виганела взима и норвежкия град Рюкан, разположен в дълбока долина. Инженерите, ангажирани с проекта, посещават лично първото подобно инсталирано огледало, за да попият опит на място.