В последните години купуването на изоставена къща в Италия става все по-популярно начинание. Причина за това са многото западащи малки населени места, които предлагат стари, занемарени къщи на изгодни цени.

Чезидио Ди Чака, Борго и Чака и как един човек успя да купи и реставрира цяло италианско село

Човекът, който купи цяло италианско село

И му вдъхна нов живот

Група италианци, чиито корени са от забравеното селце Сан Северино ди Чентола, намиращо се в провинция Салерно, Кампания, решават да направят една крачка напред в тенденцията, купувайки цялото село.

Още през 2008 г. Силверио Д'Анджело обединява усилията си с още осем души, които живеят из цяла Италия, за да закупят всички къщи в средновековното селище. То е изоставено, след като последните му жители го напускат през 70-те години на миналия век заради суровите зими, трудните пътища и тежките условия на живот.

Пенсионираният банкер разказва, че той и останалите се свързват с наследниците и ги убеждават да продадат имотите си. Притесненията им са били, че в противен случай селото-призрак ще се превърне в жертва на безскрупулни инвеститори, които коренно ще го променят.

"Имаме силна привързаност към тази земя, сърцата ни принадлежат на нея", казва Д'Анджело. "Но това беше доста необмислена стъпка. Нужно е много търпение, а и средства, за да се върне към живот място като това."

Те нямат грандиозни планове да превърнат селцето, заобиколено от девствени хълмове, гори и потоци, в курорт или място за отдих, а просто искат да помогнат за запазване на първоначалната му красота и да вдъхнат нов живот на рушещите се къщи и паметници.

Сан Северино ди Чентола е едно от около 6000 изоставени призрачни села, пръснати из Италия, които са останали безлюдни поради природни бедствия или миграция. Италианците ги наричат "спящите красавици", тъй като мнозина смятат, че те просто чакат да бъдат "събудени" от решителни спасители, независимо дали са инвеститори, или в случая със Сан Северино ди Чентола - местни жители с носталгична семейна връзка.

Засега единствените части на Сан Северино ди Чентола, които са реставрирани с обществени средства, са внушителният замък, пътят, водещ до него, и малкият площад, където на Коледа се организират изложби на картини, концерти и сцени от Рождество Христово.

Разположен южно от Неапол в девствения национален парк Чиленто, селото се простира върху два червеникави скалисти откоса, надвесени над дълбока пропаст.

Повечето от празните каменни жилища са със срутени покриви, дупки на местата, където са били прозорците, и разтворени врати, а през огромните пукнатини в стените се прокрадват дървета и трева.

Д'Анджело се надява, че след като бъде осигурено необходимото финансиране от частни лица или от местни общественици, ще може да се направи устойчива промяна на селото, която ще подчертае неговата уникалност.

Въпреки че закупуването на селото е било трудно решение и процесът на съживяването му далеч не е бил лесен, той и съмишлениците му не съжаляват за решението си. Дори вярват, че отговорност на хората е да запазят умиращите италиански градчета.

"Спасяването на места като това е задължение на всички нас", казва Д'Анджело. "Защото тези стари села са гръбнакът на нашата прекрасна страна."

Амасено, Свети Лаврентий Римски и историята около италианското село с "кървавото" чудо

Италианското село с "кървавото" чудо

Историята на едно село и неговият светец

Селището Сан Северино ди Чентола е отворено целогодишно за посещения, с безплатен вход и привлича около 50 000 туристи всяка година, пише CNN.