Празниците отново неусетно отминаха, посрещнахме новата 2022 г. и е време да се върнем на работа и към нормалния ритъм на живот. Вероятно ще ни е трудно това да се случи днес или утре, особено ако сме попрекалили с алкохолните напитки в последните дни.

Храненето, спортуването и научно доказаните новогодишни обещания

Истинските новогодишни обещания, от които се нуждаем

Какво да променим през 2022 г.

И тук именно за нас идва една идея, носеща името Сухия януари. Всичко започва като здравна кампания във Великобритания от 2013 г., свързана с въздържание от консумация на алкохол през януари. Добро начало на годината, ще си кажат някои, а за други това е напълно безсмислено начинание. Ето няколко довода в подкрепа и на двете позиции.

Драстично намалелите финанси покрай празниците се оказва една от основните причини мнозина от нас да се откажат от запоите в началото на годината. В повечето случаи новата година посрещаме и с редица обещания, едно от които най-вероятно е да спрем да пием

Снимка 397948

Източник: iStock

Много учени са на мнение, че освен върху финансите ни, Сухият януари има положителен ефект и върху дългосрочната ни връзка с алкохола. Според различни изследвания, да изкараме един месец без да пием значи, че ще можем и в други периоди от годината да пием по-малко и по-рядко. А това чувство за самоконтрол моментално ни кара да се чувстваме по-добре и без угризения.

Смята се също, че месецът на въздържание е полезен и за здравето, и то в редица аспекти - като започнем от по-добър сън и намаляване на теглото и стигнем до по-красива кожа, повече енергия и намаляване на проявите на тревожност и депресия, пише Evening Standart.

Снимка 397949

Източник: iStock

А ако контролът върху консумацията на алкохолни напитки продължи и през следващите 11 месеца, намаляваме значително риска от всички неприятни последици, до които те водят.

Покрай всички тези ползи от Сухия януари се прокрадва и една друга теория, според която едномесечното въздържание не само е безсмислено, но може да бъде и вредно за нас.

Ако спазваме сухия режим само до първи февруари и след това се върнем към предишните си алкохолни навици, ефектът е никакъв. Все едно да изпразним кредитната си карта по празниците и да се надяваме, че с месец отшелнически живот ще можем да поправим финансовите щети.

Алкохолът в 15 забавни факта

Алкохолът в 15 забавни факта

Какво не знаем за алкохола

Смята се също, че Сухият януари може да се използва като добро оправдание по празниците за прекаляване с чашката. Ако не сме се възползвали от него и смятаме все пак да спазваме въздържание до началото на февруари, нека то не бъде моментно явление, а начало на една добър навик. Тогава наистина ще има смисъл.