Милиони хора по света страдат от алкохолна зависимост. И това е проблем за общественото здраве в глобален мащаб, към който често се подхожда с неразбиране. Лечението, превенцията и намаляването на стигмата обаче остават приоритет на здравните експерти.

Махмурлукът и лековете за него - кои са ефективни и кои - не

Трикове срещу махмурлук, които наистина работят

И тези, които няма смисъл да опитваме

Едно от основните им предупреждения е, че прекомерната и честа консумация на алкохол води до промени в мозъчната структура и функция, които могат да направят отказването от вредния навик по-трудно. Това е така, защото префронталната кора, която участва във вземането на решения, става по-малко активна. Освен това при алкохолно зависимите се наблюдава и изтъняване в областта на набръчкания външен слой на мозъка, който отговаря за редица когнитивни функции.

Ново проучване обаче доказва, че мозъкът все пак има способността да се възстановява след спирането на алкохола.

В американско изследване се включват общо 88 души, чийто мозък е бил сканиран на периоди от една седмица, един месец и 7.3 месеца въздържание. Част от участниците обаче се включват на първия месец, като 23-ма не се подлагат на сканирането след една седмица.

Снимка 641488

Източник: iStock

Наред с това учените включват и 45 души, които никога не са имали алкохолна зависимост и измерват кортикалната им дебелина първо в началото, а след това и след около 9 месеца, за да потвърдят, че няма изменения.

Заключението, до което стигат изследователите, е, че при алкохолно зависимите мозъкът се възстановява значително след 7.3 месеца въздържание. При наблюдението им става ясно също, че този процес се случва най-бързо в рамките на първата една седмица до първия един месец.

Снимка 641487

Източник: iStock

Някои части на мозъка обаче се възстановяват по-бавно, ако алкохолно зависимите имат високо кръвно налягане, висок холестерол или са пушачи. И все пак, отказването от тютюнопушенето също може да се отрази благоприятно на възстановяването на мозъка.

Фактори, които обаче учените уточняват, че не са отчели в изследването, са генетика, физическа активност и състоянието на черния и белите дробове на хората.

Освен това заключението им не показва дали въздържанието от алкохол е имало ефект конкретно върху мозъчната функция. Затова и изтъкват, че са необходими по-мащабни проучвания за неврокогнитивните и психосоциалните корелати на възстановяването на мозъка по време на въздържание при алкохолно зависимите.

Scorpion Vodka, Scorpion Vodka, Everclear, вино от чайка-  4 от най-опасните алкохолни напитки в света

4 от най-опасните алкохолни напитки в света

Чашка с риск за живота

Въпреки това обаче, данните предоставят клинично значима информация за благоприятните ефекти върху морфологията на мозъка, когато човек не консумира алкохол. Наред с това, дават ново разбиране за възстановяването на мозъка след прекратяване на пиенето, което може да бъде насърчаващо за алкохолно зависимите, пише Science Alert.