Вероятно всички сме чували препоръката да пием вода на стайна температура - дори и в най-големите жеги. По този начин не стресираме организма и ползите са по-големи. 

Въглехидрати, калории, стрес, вода - няколко причини, които обясняват хроничната умора

5 причини да сме постоянно уморени

Не е само недоспиването

Няма обаче категорични научни доказателства, които да бъдат основателна причина да се откажем от студената вода, когато искаме точно нея. А основният й ефект за тялото е свързан с хидратацията.

Първо е важно да отбележим, че приемът на вода, независимо с каква температура, е основен начин за хидратация. Той е важен за регулиране на телесната температура, поддържане на правилното функциониране на органите, доставянето на хранителни вещества до клетките и дори може да ни помогне за предотвратяване на инфекции, смятат учени от Харвард.

Снимка 545011

Източник: iStock

Въпреки това, ново изследване, публикувано в International Journal of Clinical and Experimental Medicine, доказва, че пиенето на студена вода е по-ефективно за хидратирането на организма. Казваме студена, но не и ледена.

След проведен научен експеримент е установено, че водата, която е с температура около 16 градуса по Целзий, е най-подходяща за рехидратация - например след тренировка. Прави се и важното уточнение, че тя трябва да е в по-голямо количество, за да има търсения ефект. Той ще бъде максимален и ако към изпитата вода добавим и 10-минутен студен душ 20 минути след като сме спортували.

Снимка 545017

Източник: iStock

А митовете около пиенето на студена вода продължават да витаят, въпреки че някои от тях са развенчани през годините. Някои смятат, че по-ниската температура на напитката им помага да горят повече калории, защото тялото изразходва енергия, за да я загрее. Но този разход е минимален и няма как да бъде осезаем, категорични за учените, цитирани от Eat This, Not That.

Твърди се също така, че студената вода може да окаже негативен ефект на храносмилателната система. Причината е, че свива кръвоносните съдове, което води до неспособността на тялото да абсорбира определени хранителни вещества от храната. А за горещата вода се твърди точно обратното - че е лек за стомаха и червата.

Ледената вода, главоболието и кои са най-застрашени от неприятното усещане

Един страничен ефект от консумацията на ледена вода

И кога трябва да сме още по-внимателни

Зад това твърдение обаче няма категорични научни доказателства, затова не е необходимо да му вярваме сляпо. А най-важното, което трябва да запомним, е да пием вода редовно - независимо с каква температура.