Близо до бреговете на Южна Бразилия се намира остров Кемада Гранде, известен още като Змийския остров. С площ от едва 43 хектара, скалистият терен е дом на близо 4000 силно отровни златоглави змии от вида Bothrops insularis, достигнащи до 70 см дължина.

Титанобоа - най-голямата змия на Земята, обитавала джунглите преди 66 млн. години

Коя е най-голямата змия, обитавала нашата планета

Истински хищник

Змиите попадат там преди около 11 000 години, в края на последния ледников период, когато покачването на морското равнище ги откъсва от континента.

На острова не живеят бозайници, така че змиите не са имали реална заплаха, които да контролира числеността им. Това обаче много ограничава "плячката" за самите тях. И тъй като са имали малко сухоземни животни за лов, змиите се превъръщат в специалисти в улова на птици, които прелитат през острова по време на годишните си миграции.

Този начин на хранене може да обясни защо отровата им е толкова смъртоносна - докато повечето отровни змии ухапват жертвата и я проследяват, докато тя не ѝ се поддаде, златоглавите змии трябва да убият жертвата си бързо, преди да има възможността да избяга.

Затова отровата на златната змия действа бързо и причинява ужасяващи симптоми - от бъбречна недостатъчност до вътрешен кръвоизлив и смърт на тъканите.

Затова не е никак изненадващо, че островът е забранен за посещения, с изключение на научни експедиции. Това е с цел както да се предпазят нищо неподозиращите туристи, така и за да се защитят самите влечуги - златните змии не се срещат никъде другаде на Земята и се смятат за критично застрашени. Факт е, че изключително решителни контрабандисти правят незаконни посещения на острова, тъй като отровата на змиите е ценна на черния пазар.

Броят им намалява и поради загубата на местообитания и болести.

Аошима - ад или рай е Островът на котките в Япония

Островът, на който има 20 пъти повече котки от хора

Аошима е едно интересно място

Опасните влечуги предпочитат гористите райони на острова, където могат спокойно да ловуват. Така че, ако някога се окажем блокирани на Змийския остров, най-добре е да избягваме горите и да останем на скалистия бряг. И дори бихме могли да изядем някоя змия, ако успеем да я хванем - само да не забравим да отстраним главата, където се намират отровните жлези, съветват от Science Focus.

А ако пострадаме от ухапване от златна змия, трябва бързо да потърсим медицинска помощ - отровата може да убие за по-малко от час, въпреки че само около седем процента от хората умират. Островът се патрулира от военноморски сили, така че бързото спасяване не е невъзможно.