Какво може да доведе до обезлюдяването на остров? Природни бедствия, икономически затруднения, човешки конфликти или просто лошото планиране са сред причините, които са в състояние да накарат хората да напуснат дадено място във всеки един момент.

Lazzaretto Vecchio - островът на чумата на Венеция, който е дом на хиляди скелети

Другото лице на Венеция - островът на чумата, който е дом на хиляди скелети

Едно интересно място, което си струва да се посети

В повечето случаи е обяснимо защо един остров може да бъде изоставен, но има няколко, които крият направо зловещи истории. Разказите, разбира се, могат да бъдат смесица от действителни факти и измислици на местните жители, като невинаги е лесно да се отсее истината. Факт е обаче, че хората се впечатляват от легендите, а на един от следващите острови дори му се носи славата на един от най-обитаваните от духове в света.

Ето 11 от най-красивите самотни острова на планетата и историите за тяхното изоставяне.

Остров Шенгшан, Китай

Някога там са живеели повече от 2000 рибари и техните семейства. В началото на 90-те години обаче районът е изоставен, след като жителите решават да се преместят в търсене на по-добро образование и ресурси.

Снимка 635409

Източник: iStock

Оттогава природата е обгърнала рушащите се каменни къщи с растителност. Островът определено изглежда зловещо, но това далеч не спира стотици туристи да го посещават, за да надникнат в изоставените домове.

Остров Кинг, Аляска, САЩ

На около 65 километра западно от континенталната част на Аляска се намират остров Кинг и призрачното крайбрежно село Укивок, където е живеела ескимоската общност на инупиатите. Те са оцелявали благодарение на морето, ловили са раци и тюлени през зимата и риба през лятото.

В един момент в района е имало около 200 жители, но през 1959 г. те са били принудени да напуснат, след като единственото училище в селото е затворило. Всичко, което е останало днес там, са рушащите се домове и сгради, построени на кокили.

Остров Спиналонга, Гърция

Този остров има богата история. В края на XVI век венецианците построяват укрепления, за да предпазят търговските пътища от нахлуването на пирати и османски турци, но към XX век се случва обрат.

Снимка 635410

Източник: iStock

Между 1903 и 1957 г. на Спиналонга има колония от прокажени - една от последните такива в Европа. Но стигмата около острова продължава и до днес. Повече за неговата история и жителите му може да прочетем в романа от 2005 г. "Островът" на авторката Виктория Хислоп.

Остров Хашима, Япония

На около 16 километра от Нагасаки е разположен остров Хашима, известен с това, че има формата на кораб. Той се намира близо до подводни въглищни мини и в края на XIX век, след закупуването му от Mitsubishi Corporation, се превръща в символ на японската индустриализация. Така през 1959 г. населението нараства до над 5000 души.

Снимка 635411

Източник: iStock

До 1974 г. обаче петролът измества въглищата и хората напускат острова, оставяйки го да се разпада. Отскоро Хашима е отворен за туристи, които могат да видят руините му, снимани дори и във филма за Джеймс Бонд от 2012 г. "007 Координати: Скайфол".

Остров Рос, Индия

Официалното му име е Netaji Subhas Chandra Bose Island и е бил британска колония. Голямо земетресение през 1941 г. и нашествие на японците обаче съсипват голяма част от инфраструктурата.

Снимка 635412

Източник: iStock

През 1979 г. индийският флот най-накрая си връща острова и построява малка военна база. На Рос обаче има и няколко магазина за сувенири, от които туристите могат да си купят нещо за спомен.

Остров Повелия, Италия

Този остров крие една от най-мрачните истории и именно заради нея се смята за едно от най-обитаваните от духове места в света. Сгушен в красива лагуна между Венеция и Лидо, през 421 г. Повелия е убежище на хора, избягали от нашествениците, опустошили континентална Италия. Векове наред общността живеела в мир, но в един момент започнала да намалява, преди да стане колония по време на бубонната чума. Така изгнанието в Повелия се превърнало в смъртна присъда, хиляди хора са загинали там.

Снимка 635413

Източник: iStock

Години по-късно, в края на 1800 г. островът става убежище за психично болни и това единствено засилва призрачната му репутация. Днес регионът е напълно изоставен, няма местните жители, нито пък туристи го посещават, а рибарите го смятат за прокълнато място.

Драй Тортугас, Флорида

Името на този някога натоварен корабен коридор и врата на Щатите към Мексиканския залив му е дадено от испанския изследовател Хуан Понсе де Леон през 1513 г. През 1847 г. обаче започва строителството на крепост (на заглавната снимка), предназначена да предпазва корабния канал, но тя така и не започва да функционира по предназначение. Вместо това постройката служи като затвор за дезертьори от Гражданската война и четирима заговорници в убийството на Ейбрахам Линкълн.

Снимка 635414

Източник: iStock

След като флотата напуска базата през 1874 г., президентът Рузвелт превръща крепостта в национален паметник, а целия архипелаг в национален парк. Днес мястото е популярно за гмуркане и къмпинг, но е достъпно само с лодка или хидроплан.

Остров Клайн, Кюрасао

На пръв поглед островът е като красиво самотно местенце на Карибите. Не всичко обаче е такова, каквото изглежда. На територията на Клайн Кюрасао има изоставен фар, няколко срутени каменни сгради и гробище.

За района е известно, че по време на търговията с роби е бил използван за поставяне под карантина на болни поробени хора, транспортирани от Африка до Карибите. Затова и островът изобщо не попада сред избора на туристите за екзотична почивка.

Остров Суакин, Судан

Този изоставен остров в Червено море някога е бил пристанище. То датира още от времето на Рамзес III (X век пр. н. е.) и служи за търговия, която е осигурявала богатство и просперитет на региона.

Снимка 635415

Източник: iStock

През XIX век обаче Суакин се превръща в център на източноафриканска търговия с роби, която след премахването на търговията отшумява, но очевидно за разлика от лошата му репутация.

Кеникот, Тиандученг, Дисепшън - са най-красивите изоставени места на планетата

Най-красивите изоставени места на планетата

Едно от тях е в България

Остров Дисепшън, Антарктика

Ясна е причината за изоставянето на Дисепшън - вулкан, който изригва не веднъж, а два пъти в края на 60-те години, унищожава почти всичко в околността. В пепел са превърнати и няколкото бази за научни изследвания.

Снимка 635416

Източник: iStock

Днес островът е необитаем, но е топ туристическа атракция заради красивите си гледки, плажовете с черен пясък, дивата природа и горещите извори, пише Architectural Digest.