Остров Сокотра е един малък участък земя, разположен в Индийския океан, край бреговете на Йемен - с площ от едва 3 626 кв. км. Но въпреки това представлява истинска съкровищница редки представители на флората и фауната. Уникалните му природни пейзажи са като от извънземна планета, някъде от далечните краища на Вселената.

11 от най-забележителните изоставени острова на планетата

11 от най-забележителните изоставени острова на планетата

Невероятни места, които крият зловещи истории

Но Сокотра всъщност е достъпна дестинация, набираща все по-голяма популярност и мнозина се впускат в приключението да изследват този забележителен остров и неговото богатство.

Името ѝ произлиза от санскритската дума, която означава "остров на блаженството". През 2008 г. ЮНЕСКО обявява територията за обект на световното наследство.

Снимка 638259

Източник: iStock

Да откриеш Сокотра означава да се потопиш в един един причудлив свят. Около 30 % от флората е ендемична и се отличава със странни растения, които не се срещат никъде другаде на планетата. Като Драконовите дървета (Dracaena cinnabari), които са наистина причудливи - заради короната им с форма на чадър от гъсто разположени клони. А наситено червените им цветове отделят тъмночервена смола, наречена заради цвета си драконова кръв.

Снимка 638261

Източник: iStock

Тук може да се види и Краставичното дърво (Socotran dendrositsios) с неговата чудновата форма. Долната му част е много дебела, тъй като натрупва огромно количество влага, което му позволява да оцелее в периоди на продължителна суша и горещина. Плодовете му наподобяват познатата ни краставица, но не са подходящи за консумация.

Снимка 638258

Източник: iStock

Климатът на Сокотра е сух. Единствено в периода от март до май валят сезонните мусонни дъждове. Те спомагат за запълването на водните басейни като например Вади Калисан - долина, осеяна от басейни и водопади, които отразяват околния пейзаж. Друга любопитна забележителност е каньонът Вади Дирхур.

Снимка 638260

Източник: iStock

В източната част на острова се намира пещерата Хок. Тя е известна с редките си стенописи, за които се твърди, че датират от I в. от н.е. Тези древни надписи напомнят за предишната роля на острова като стратегически търговски център в Индийския океан.

Остров Самотраки и неподозираните приключения, които поднася (включително и ястия от козе месо)

Неподозираните приключения, които Самотраки поднася

Приказка в зелено

Повечето от жителите на Сокотра са местни, от племето ал-махра, които са с арабски произход. В момента населението наброява около 50 000 души, повечето от което населява Хадибу, столицата на архипелага.

Икономиката на Сокотра от векове се основава на риболова. За износ към континента се отглеждат фурми, маслото гхи и в по-малка степен тютюн, уточняват от Stars Insider.