За любителите на котки Аошима е задължително място за посещение. Никак не е случайно, че малкият японски остров е по-известен и с друго име, а именно Островът на котките. Макар това да не е единственият остров на котките в Япония (има общо около 10), може би е най-известният.

Преди десетилетия рибарите носят котки на острова, за да им помогнат да намалят популациите на гризачи в лодките им пълни с риба. Но тъй като на острова няма естествени хищници, котките бързо се размножават и сега скитат диви в удивителен брой.

И ако популацията на котките расте, то човешката намалява, тъй като Ааошима вече не е така известно място за риболов, както едно време. Днес Аошима привлича вниманието на света най-вече с котките си, които са се превърнали в сензация в социалните мрежи.

През последните години се наблюдава приток на посетители, които нямат търпение да видят котките да се разхождат спокойно, необезпокоявани от никого, като междувременно си направят и няколко снимки за Instagram. Преди да се отправим натам обаче, хубаво е да се подготвим с малко информация за това необикновено място, която ни предоставят от The Travel.

Някога Аошима е бил проспериращо рибарско селище и около 900 души са го наричали свой дом през средата на 40-те години на миналия век. Въпреки това, много хора се местят след Втората световна война, което води до рязък спад на жителите. През 2019 г. е съобщено, че само шест души все още живеят постоянно на острова.

Това, което не липсва на острова, както вече споменахме, са котките. Има над 100 мъркащи създания там, наброявайки далеч човешката популация. Котките се разхождат свободно из острова и въпреки че са свикнали с човешкото присъствие, благодарение на честия туризъм, те не са домашни животни.

Желаещите да посетят котешкия остров са много, но засега само 35 души дневно могат да стигнат до него. Просто това е капацитетът на единствения ферибот, който стига до тук. Засега храната не е проблем за многобройните косматковци. Коремчетата им пълнят както местните, така и много от туристите. Голяма част от тях обаче предпочитат сами да си уловят вечерята.

И въпреки че в момента много посетители носят ядене за котките, има времена, когато храната на острова е на привършване. През 2016 г. местен жител на име Казуюки Оно, отправя молба в Twitter, когато забелязва, че котараците започват да измират от глад, особено през зимата, когато и посетителите са по-малко. Изведнъж започват да валят дарения от цялата страна. Сензацията в социалните мрежи кара много медии да пишат за острова, помагайки за укрепване на популярността и туризма на Ааошима.

Въпреки че Аошима привлича много туристи, на острова няма нито магазини, нито ресторанти, затова желаещите да го посетят трябва да са наясно, че освен храна за котките, е добре да вземат и нещичко за себе си.

И макар че котките имат на разположение цял остров, където да се разхождат и препичат на слънце по цял ден, това далеч не е котешки рай, твърдят някои експерти. Има спорове относно качеството на живот на котките на острова. Някои изследователи, които изучават Ааошима, откриват, че котките се организират в йерархия.

Мъжките осигуряват територия, а женските са отговорни за храната. Но това води до брутални условия и много конкуренция. Да не споменаваме, че и много малки котенца умират от глад, болести или са убити от други котки.