Всички сме виждали символа на медицината, който украсява болнични заведения и фармацевтични магазини - змии, увити около прът. И може би поне веднъж сме си задавали въпроса защо точно змия и какво е нейното значение. Защото влечугото препраща към не особено приятни асоциации и изглежда по-скоро неподходящо за символ на медицинската професия.

Знаем ли всъщност колко значим е приносът на Хипократ за развитието на медицината

Знаем ли всъщност колко значим е приносът на Хипократ за развитието на медицината

Истински пионер

Но емблемата, която датира от древни времена, всъщност има доста интересна история.

Съществуват две версии на символа. Според първия прътът, или по-точно жезълът, известен още като кадуцей, е носен от олимпийския бог Хермес. В гръцката митология Хермес е бил пратеникът на боговете сред хората, което обяснява крилата, и водач в подземния свят - което обяснява пък жезъла.

Той е бил и покровител на пътешествениците, което прави връзката му с медицината подходяща, тъй като в миналото лекарите е трябвало да изминават големи разстояния пеш, за да посещават пациентите си.

Снимка 625869

Източник: iStock

В една от версиите на мита Хермес получава жезъла от Аполон, който е бог на лечението, наред с другите му атрибути. В друга версия той го наследява от Зевс, царя на боговете, преплетен с две бели панделки. По-късно панделките са заменени със змии, тъй като в една от историите се разказва, че Хермес използвал пръта, за да раздели две борещи се змии, които след това се намотават около него и остават там в балансирана хармония.

Жезълът символизира оста на света, по която нагоре-надолу, между небето и земята, се движат боговете посредници. Двете преплетени змии се тълкуват като духа и материята, крилата - небесните или слънчевите (бели) богове, а змиите - лунните (змиевидни). Топчето на върха на жезъла представлява слънцето, което осветява Земята.

Снимка 625870

Източник: iStock

По-ранно изображение на медицинския символ е свързано с жезъла на Асклепий. В него липсват крилата и змията е само една. Син на Аполон и принцесата с човешки произход Корона, Асклепий е гръцкият полубог на медицината. Според митологията той е можел да възстановява напълно здравето на болните и да връща мъртвите към живот.

В един от разказите Зевс убива Асклепий с мълния за това, че е нарушил естествения ред на света, като е съживил мъртвите, а според друга версия го ликвидира като наказание за това, че е приел пари в замяна на възкресенията. След смъртта си Зевс поставил Асклепий сред звездите в съзвездието Офиух (змиеносец).

Ашваганда срещу стрес - действа ли наистина и безопасна ли е

Добавката срещу стрес, по която всички полудяха

Действа ли наистина и безопасна ли е

Гърците смятали змиите за свещени животни и ги използвали в различни лечебни ритуали. Те вярвали, че змийската отрова е лековита, а смяната на кожата им се възприемало като символ на прераждането и обновлението, пише Live Science.