Наскоро изследователи по астрономия в Пенсилвания, САЩ съобщиха, че са открили рядка планета, която е "твърде голяма за своето слънце". Откритията поставят под съмнение всичко, което знаем до момента за това как се формират планетите и техните слънчеви системи - както и начина, по който учените ги моделират.

Изследователи откриха "изтичане" от ядрото на Земята - сърцевина на нашата планета

Изтича ли ядрото на Земята (и трябва ли да се притесняваме)

Явно винаги ще има изненади

"Настоящите установени теории за формирането на планетите трудно могат да отговорят на това, което виждаме сега", заявяват специалистите.

Гигантската планета е 13 пъти по-масивна от Земята - приблизително с размерите на Нептун. Но това, което е странно, е, че звездата, около която тя обикаля (известна с името LHS 3154), е девет пъти по-малка от нашето Слънце. Това прави съотношението на масата на планетата към нейната звезда повече от 100 пъти по-голямо от това между Земята и Слънцето.

Снимка 644485

Източник: iStock

За първи път учените откриват подобно "странно" съотношение. Според съществуващите теории звездите се образуват от огромни облаци от прах и газ. Когато процесът приключи, това, което остава в дисковете, обикалящи звездата, се развива в планети. Но според учените LHS 3154 няма достатъчно маса, за да създаде толкова масивна планета - което ги принуждава да преразгледат знанията си до момента, пише Science Focus.

Защо Земята ще изчезне и кой е червеният гигант, който ще я погълне

Кой е червеният гигант, който ще погълне нашата планетата

Защото нищо не е вечно...

Екипът открива необичайната двойка, докато търси планети с течна вода на повърхността си - нещо, което би ги направило потенциално обитаеми за живот. Такива планети се откриват по-лесно, когато са в орбита около свръххладни звезди. Това е така, защото ниската температура често означава, че планетата е по-близо - което води до по-лесно откриваем сигнал за астрономическия спектрограф, използван за търсенето им.