Да се сдобием с красив и дълготраен тен не е никак лесна задача. Разбира се, всичко зависи най-вече от типа кожа, колко сме светли, дали изгаряме лесно или по-скоро директно почерняваме. Не малко значение имат и слънцезащитните продукти, които използваме, времето, което се излагаме на слънце, както и последващата грижа за кожата.
Но колкото и изтъркано да звучи, няма да спираме да повтаряме, че външната красота започва отвътре - просто защото е неоспорим факт. И той важи и за трупането на тен през лятото. Ако искаме то да е максимално ефективно, добре е да подпомогнем тялото и най-вече кожата си с правилните съставки. А това става най-лесно като консумираме определени храни.
Меланинът е пигментът в кожата ни, който я прави по-тъмна през лятото като междувременно я предпазва от вредните UV лъчи. Е, него няма как да си набавим директно, но някои храни съдържат неговия прекурсор бета-каротин. И когато го приемаме в по-големи количества, тялото ни произвежда повече меланин.

Източник: iStock
Кожата ни има сложна структура
Бета-каротинът обаче има далеч по-важни функции от това просто да ни помогне да се сдобием с по-красив тен. Той има силни антиоксидантни свойства, с които предпазва кожата от увреждане, свободни радикали и стареене. И така с негова помощ може да се сдобием с по-здравословен тен като междувременно осигурим нужната защита на кожата си. Защото почерняването никога не бива да е на всяка цена.
Ето и кои са храните с най-високо съдържание на бета-каротин, на които да наблегнем през лятото, за да се сдобием с желания тен и да го запазим за по-дълго: моркови, сладки картофи, тиква, спанак, кейл, домати, диня, ягоди, чушки, праскови, кайсии, манго, папая.

Източник: iStock
Колкото по-цветни, толкова по-полезни
За да подсилим ефекта му е препоръчително да комбинираме въпросните плодове и зеленчуци с източници на полезни мазнини като например ядки или маслиново масло. Термичната обработка също така в някои случаи подпомага абсорбирането му. Важно е и така да ядем разноцветни плодове и зеленчуци, за да си набавяме и останалите полезни вещества в тях.
А ако искаме да подсилим още повече тена си и да изкара поне до есента, добре е да включим в менюто си и плодове и зеленчуци с червен цят, защото те са богати на друг силен антиоксидант, който предпазва кожата - ликопен.
Препоръчително е и да си набавяме достатъчно количество витамин С, който насърчава синтеза на колаген и поддържа кожата тонизирана и еластична. Витамин Е пък се бори с клетъчното стареене и стимулира епидермалната регенерация. Полиненаситени мастни киселини като омега 3 и омега 6 също са важни, защото подпомагат правилното образуване на меланин.
Разбира се, не бива да забравяме и да приемаме достатъчно вода, защото хидратацията отвътре е също толкова важна за кожата, колкото и тази отвън, съветва ни GSD International.