Първият досег на човек с книгите е още преди сам да може да чете - косвено и чрез родителите, които четат приказки за лека нощ. След години децата се превръщат в читатели и получават свободата да избират какво, къде и как да четат. А третата условност дойде с навлизането на технологиите в ежедневието, защото опциите как да четем са все повече и повече.

Преди години електронните книги направиха своя логичен бум покрай цялостната дигитализация. Някои ги отричат, други ги приемат за страхотна симбиоза между слово и технологии. Не като техен заместител, а по-скоро като допълнение, дойдоха и аудио книгите. А с тях - и пълната свобода да консумираме съдържание под различни форми.

Аудио форматите набират все по-голяма популярност в днешния технологичен свят. Гласови асистенти, подкасти и какво ли още не. Разбира се, видео съдържанието все още е водещо, но то е и ограничаващо. А гласът може да бъде с нас в много повече ситуации, като ни дава възможност да оползотворим по-пълноценно времето, което все не ни стига.

Снимка 401597

Източник: Facebook / Storytel

Чети така, както ти харесва

Това ни предлага една от водещите платформи за аудио книги в световен мащаб Storytel. Всичко започва през 2005 г. в Швеция. За това време технологиите се развиха изключително бързо, а симбиозата между тях, книгите и аудиото се оказва наистина печеливша. Днес Storytel вече се предлага на 15 пазара и има съдържание на 17 езика.

От месец приложението за електронни и аудио книги е достъпно и у нас през всички смартфони с Android и iOS. Работи на принципа на стрийминг платформа, като Netflix и HBO Go - срещу месечен абонамент от 9.99 лева получаваме достъп до цялото съдържание, което можем да използваме на две устройства, както и да ограничаваме само до съдържание за деца на някое от тях.

Снимка 401627

Източник: iStock

Съдържанието на Storytel към този момент включва 400 заглавия на български и над 50 000 на английски език. През 2019 г. броят на аудио книгите на роден език ще се повиши значително, като акцентът е върху оригиналното съдържание, създавано специално за платформата.

Освен трансформирани в аудио формат книги на класически и модерни автори, в приложението имаме достъп до Storytel Brief - резюмета на заглавия, Storytel Dox - дълги журналистически текстове на английски език, както и до аудио сериали, които са уникално съдържание.

Тук отново се връщаме към добре познатите стрийминг платформи. Според Ана Клисарска, издател на авторското съдържание с бранда Storytel Originals, в днешното време, в което имаме пренасищане с информация и канали за забавление, човек се нуждае от нещо, което да припознае като свое и да му бъде верен.

Арт инсталация за представянето на Storytel в България

Източник: Facebook / Storytel

Арт инсталация за представянето на Storytel в България

Именно по тази причина сериалите в световен мащаб бележат своя пик. А затова и аудио сериалите в платформата също могат да се похвалят с милиони слушания за своите близо две години живот. Трите най-хитови от тях са налични на български, а скоро може да очакваме и първият оригинален роден аудио сериал.

Аудио книги или хартиени – какви са разликите за мозъка ни

Аудио книги или хартиени – какви са разликите за мозъка ни

Едно и също нещо ли са за съзнанието ни

Екипът на Storytel за България отбеляза и тенденцията в световен мащаб аудио книгите да не заместват тези на хартия, а да бъдат допълнение към читателското преживяване. Според проведено проучване сред потребителите на приложението в световен мащаб, 80% консумират повече книги, а почти толкова продължават често или редовно да четат наравно със слушането на аудио книги.