През последните години аудио книгите осезаемо се настаниха на пазара и привлякоха интереса дори и на не редовно четящите.

Най-логичният въпрос, който си задаваме по тази тема, е дали аудио вариантите имат същата стойност и ефект върху личността ни като тези от хартия. И изобщо има ли разлика между двата метода на четене.

При всеки е различно

Четенето на книга с корици и слушането на аудио книга в дъното си са просто извор на информация, която информация минава по различни пътища, за да стигне на същото място.

Снимка 383411

Източник: iStock

Истината е, че някои хора възприемат нова информация много по-лесно по слухов път, отколкото чрез четене. При други пък е обратното.

Предразположението ни към поемането на информация през определен канал (слухов или визуален) е от решаващо значение за това как ще се чувстваме четейки или слушайки книга.

Какво остава?

Най-ценното при четенето на книги е, че опитът и случките, в които се замесват героите, малко или много се прехвърлят и на читателя.

Снимка 383414

Източник: iStock

Докато четем символите на белия лист, мозъкът ни работи усилено, за да запълни празнините от картината и да ни накара да почувстваме цветовете, музиката, аромата и динамиката на сцените в книгата.

Това ангажира повече и различни части на мозъка, отколкото при пасивно слушане.

Снимка 383412

Източник: iStock

В същото време обаче е известно, че аудио книгите създават по-силни емоционални реакции у нас, заради начина, по който информацията влиза в съзнанието ни. Причината за това е, че в главата ни освен нашия си собствен глас чуваме и този на четящия, което прави цялото упражнение по-социално в сравнение с нормалното четене.

Въображението е важно

Както казахме, въображението играе ключова роля при конвенционалното четене. Това е една от най-полезните страни на тази активност и позволява създаването на нови сигнали и невронни връзки в мозъка.

Снимка 383413

Източник: iStock

Слушането от друга страна е нещо, което ни дава доста по-смляна информация, която възприемаме повече като съобщение, отколкото като нещо, в което, макар и мимолетно, участваме и ние самите.

Удобството на това да слушаш аудио книга е несравнимо с влаченето на дебела буца хартия, няма как да спорим. Но пък часовете, прекарани в халюцинации по предписание на авторовото перо, не ги даваме за нищо.