Често подминаваме стафидите на рафтовете с ядки и сушени плодове и избираме друго, с което да заситим глада и да си набавим полезни вещества. А сушените гроздови зърна имат своите плюсове и минуси, които е добре да знаем, за да направим точния избор.

Трябва да обърнем специално внимание на факта,че стафидите имат високо съдържание на калории и захар - нещо, което е обичайно за повечето сушени плодове. Ако не можем да живеем без сладко, това е нашата по-полезна алтернатива, с която също не бива да прекаляваме. Ако спортуваме, може да използваме стафидите като лесен източник на въглехидрати, който ще ни даде допълнителна сила.

Снимка 410617

Източник: iStock

Половин чаша стафиди съдържа около 3.3 грама фибри, които имат лаксативен ефект и се борят със стомашните неразположения. Сушените гроздови зърна са и добър източник на желязо, което е важно за образуването на червените кръвни телца. В тях се съдържа и калций, витамини С и B6, фолиева киселина, фосфор и магнезий, макар и в не особено големи количества.

Основното предимство на стафидите са специалните антиоксиданти в състава им. Това са фитонутриентите феноли и полифеноли, които се борят със свободните радикали в организма, предпазват от редица заболявания и гарантират младостта на кожата.

Според изследване от 2009 г., стафидите имат антимикробно действие в устната кухина, което се дължи на съдържащите се в тях фитохимикали. Те се борят с бактериите, които предизвикват кариеси и пародонтит. Положителният ефект върху зъбите се подпомага от калция в състава на стафидите, пише Health Line.

Снимка 410618

Източник: iStock

Сушените гроздови зърна се славят и като афродизиак, който повишава фертилността. В тях се съдържа аминокиселината аргинин, която лекува еректилната дисфункция и повишава подвижността на сперматозоидите, подпомагайки зачеването. Затова в Индия младоженците пият мляко със стафиди и шафран преди първата брачна нощ.

Соево, бадемово, кокосово - кое е подходящото алтернативно мляко за нас

Растителните млека и кое да изберем

Соево, бадемово, кокосово и още алтернативи

Смята се, че стафидите имат и способността да контролират нивата на холестерол и кръвна захар, както и да поддържат здравето на черния дроб.