Има много ползи от възприемането на здравословни навици в ежедневието ни. Всеки ден чуваме колко е важно да спортуваме, дори и да са елементарни движения за няколко минути на ден. Според ново проучване, тренировките се оказват  ключов компонент, когато става въпрос за предотвратяване на загубата на зрение.

Спортът, зрението и видовете тренировки, които вредят на очите ни

Спортовете, опасни за зрението ни

За какво да внимаваме

Изследване на училището по медицина на Университета във Вирджиния установява, че упражненията всъщност намаляват вредния растеж на кръвоносните съдове в очите на лабораторни мишки с до 45%. Защо това е важно? Тези кръвоносни съдове в голяма степен допринасят за макулната дегенерация (свързана с напредването на възрастта очна болест), за която се смята, че причинява загуба на зрение.

Според изследването, упражненията забавят или предотвратяват развитието на макулна дегенерация, както и други често срещани причини за загуба на зрение, като глаукома.

Снимка 330165

Източник: iStock

"Отдавна се дискутира темата дали поддържането на здравословен начин на живот може да забави, или да предотврати развитието на макулна дегенерация. Това изследване предлага твърди доказателства от лабораторията за първи път", казва един от изследователите Брадли Гелфанд. Той уточнява, че в никакъв случай не става въпрос за интензивни тренировки, а по-скоро за редовни упражнения с ниско въздействие.

Към момента не е напълно ясно защо упражненията могат да помогнат за подобряване на зрението, но учените смятат, че увеличеният приток на кръв към очите при спортуване може да бъде един от многото фактори, които помагат да се предотврати разрастването на кръвоносните съдове.

Изследователите планират да задълбочат проучванията си върху това свое откритие с надеждата, че ще могат да разработят хапче или метод, който ще ни даде ползите от упражненията, без да се налага да спортуваме, пишат от MSN.

Снимка 318369

Източник: iStock

Причината е, че от макулна дегенерация обикновено страдат хората в напреднала възраст, но много от тях не са в състояние да приемат изцяло нов режим на упражнения, който да доведе до тези положителни ползи за зрението им.

Зрението, умората и йогата за очите, с която ще намалим и стреса

Йогата за очи, от която всички се нуждаем

За да виждаме и да се чувстваме по-добре