През лятото вероятно предпочитаме да потичаме в прохладния парк, отколкото да се потим в задушната фитнес зала. Но дори и температурите да не са толкова приятни за спортни занимания на открито, отново е добре да ги предпочетем.

Въпреки че не можем да се възползваме от разнообразието от уреди, които има в залата, тренировките навън ни дават един друг голям плюс, който определено не е за подценяване.

Според изследване на психолози, спортните занимания на открито се справят много по-добре със задачата да намалят нивата на стрес. Планинското колоездене и тичането сред природата имат много по-голям положителен ефект върху психичното ни здраве.

Снимка 439362

Източник: iStock

Нивата на стрес и чувството за безпокойство са много по-ниски при хората, които правят дори лек джогинг навън, отколкото при тези, които тренират здраво във фитнеса, показват резултатите от експеримент, в който са участвали над 100 човека.

Основна заслуга за този резултат има комбинацията на физическа дейност с природни пейзажи. Когато се движим и наоколо няма сгради и натоварени пътища, със сигурност ще се чувстваме по-добре, пише Daily Mail.

Снимка 334696

Източник: iStock

Ако нямаме възможността често да спортуваме на открито, психолозите препоръчват да се спрем на фитнес зала с изглед към планина, парк или гора и такава, която осигурява по-спокойна обстановка. Подобни има все повече и повече.

Груповите спортове, индивидуалните тренировки и какво да изберем спрямо характера си

Спортът, който ни пасва най-добре

Как да направим важния избор

А сред заниманията на закрито най-благоприятен ефект върху нивата на стрес оказва плуването. То ги редуцира с около 11%. За сравнение обаче, процентът при тичане навън е цели 27.