Вече знаем колко е полезно да спим, обърнати на лявата страна. Но не бива да пренебрегваме и още една поза, която пък помага за куп други неща.

Сънят, спането на лявата страна и защо е най-добро за нас

Най-добрата позиция за сън

За да бъде почивката наистина полезна

Спането па гръб може да не е от най-удобните за мнозина от нас, но си струва да опитаме. А причините са поне шест, според специалистите.

Отпускането в този вид поза намалява натиска върху гръбначния стълб и експертите сравняват ползите от нея с тези от правилната стойка, когато стоим изправени. Даказано е, че намалява болките в гърба и шията, често срещани проблеми, особено ако имаме лошия навик да се застояваме на бюрото и пред компютъра.

Снимка 551513

Източник: iStock

Спането по гръб може да подобри дишането, защото не притиска диафрагмата и съответно ни помага да си поемаме по-дълбоко въздух, докато си почиваме.

Освен това, според проучване от 2018 г. насърчава производството на мелатонин и активира парасимпатиковата нервна система, която също помага да се отпуснем.

Снимка 551514

Източник: iStock

Калъфките за възглавници абсорбират себума от кожата и косата, както и остатъците от козметичните продукти. Всички те лесно се пренасят върху кожата по време на сън и един от най-лесните начини да си спестим негативните последици от тях е като спим по гръб.

В противен случай може да си навлечем раздразнения по кожата, появата на бръчки, торбички под очите и подпухналост в областите на лицето, които са били в контакт с възглавницата.

Снимка 551511

Източник: iStock

Когато държим главата си, издигната над сърцето, облекчаваме синусите - най-вече запушването им и събирането на слуз в тях.

Кофеинът, главоболието и как да пием кафе, за да не ни боли главата

Лекува ли кафето главоболие

Как да не постигнем обратния ефект

Тази неутрална позиция помага още срещу киселинен рефлукс и главоболие. Както и да се събудим с първите слънчеви лъчи, които проникнат в стаята, а не от пронизителния звук на будилника, напомнят още от Healthline.