Вече всеки знае какво е хюга - датското изкуство за създаване на душевен комфорт, уют и щастлив живот. И явно северните народи държат тайната на това да се чувстваме добре със себе си, защото съвсем наскоро научихме за холандския никсен.

Niksen e холандска концепция и най-общо означава да не правим нищо и да се наслаждаваме на това. Дотук идеята ужасно ни допада!

"Да мързелуваме или да правим нещо без цел и смисъл" - така го обяснява Каролин Хаминг от терапевтичен център в Нидерландия, който помага на клиентите си да се справят със стрес, тревожност и бърнаут.

Снимка 315227

Източник: iStock

А да практикуваме никсен изглежда привидно просто - трябва да си позволим да седим, без да правим нищо, да слушаме музика, да се взираме в пейзажа, въобще всичко, което не е обвързано с постигането на някаква крайна цел.

Никсен няма общо със също толкова популярната осъзнатост (mindfulness), чиято идея да изживеем настоящия момент и да се съсредоточим върху него. Защото в холандското бездействия няма съсредоточаваме, просто да се оставим да релаксираме.

Снимка 512235

Източник: iStock

Ползите от никсен са много - от това наистина да се отпуснем и да не мислим за задачи до раждането на нови идеи. Защото дори когато не правим нищо, мозъкът ни обработва информация и несъзнателно стига до нови начини за решаването на проблеми ни казват от Time.