Мнозина от нас не могат и да си помислят за бъркани яйца, ако не са посолени. Със солта обаче шега не бива и колкото по-рядко и в по-малко количества посягаме към нея, толкова по-добре за нашето здраве.
Много от прочутите кулинари я заменят с други алтернативи, без да ни лишават от нужната доза натрий.
Така например редица шеф готвачи добавят към бърканите яйца масло и черен пипер, но заменят бялата подправка със соев сос.
Номерът е да разбъркаме яйцата със соса, преди да ги пуснем в тигана. По този начин солта се разпределя равномерно и не рискуваме сместа да се слепи, както често се случва, ако използваме традиционната сол за готвене.
Източник: iStock
В случай че сме върли противница на глутена - има алтернатива и това е сосът тамари. Той също е страничен продукт от ферментирали соеви зърна, сходен по цявт и вкус със световноизвестния соев вариант, но без наличието (или в минимални количества) на пшеница.
Топ готвачът Шърли Чунг например подправя яйцата си със сусамово масло и прочутата японска подправка мирин, уточняват още от Real Simple.