Винаги сме се опитвали да спортуваме и да се храним здравословно, затова и винаги сме се информирали какво е добре да похапваме, ако искаме да имаме здраво тяло.

Според испански учени от университета в Барселона, тайната на дълголетието се крие в ястие. Или по-точно в сос на доматена основа, който съдържа цели 40 антиоксиданта, наречени полифеноли. Полифенолите предпазват сърцето от т.нар. оксидативен стрес и следователно от сърдечен удар и инсулт, пишат от El Pais.

Става дума за софрито - сос, който се използва като основа за готвене на много ястия в испанската, португалската и латиноамериканската кухня. В испанската кухня софрито се приготвя с много домати, към които се прибавят чесън, лук, чушки и зехтин.

Учените изследвали няколко соса от супермаркетите, приготвени със съставки, които били произведени в обикновени ферми, като открили, че софритото, съдържащо зехтин екстра върджин, има по-добри антиоксидантни свойства, тъй като е по-богато на полифеноли.

Според един от изследователите - Роса Ламуела, разликите между сравнените сосове софрито се дължат не само на различните им съставки, но на използваните им пропорции. Независимо от различните сосове обаче, всяко едно софрито се оказва много полезно за здравето на сърцето, категорични са учените.

Испания, храната и 10 неща, които непременно да опитаме там

Какво непременно трябва да опитаме в Испания

10 неща за ядене, които не бива да пропускаме