Изтощени, изнервени и без всякаква енергия - явно имаме нужда от почивка. С тази идея решаваме да поспим до късно уикенда, само за да се събудим и да установим, че пак се чувстваме толкова скапани. Каква е причината? Че сънят и почивката са две коренно различни неща.

Снимка 509334

Източник: iStock

Д-р Сондра Далтън Смит разкрива пред TED Ideas казва, че за да се чувстваме свежи и заредени, трябва да си дадем почивка в седем различни аспекта на живота си.

Физическа почивка

Тя може да е пасива - като сън или лека дрямка, или активна - йога, масажи, стечинг.

Снимка 514071

Източник: iStock

Умствена почивка

Това е способността да "изключваме" от обичайните си работни и други задължения, и да позволяваме на мозъка си да се разсее.

Сензорна почивка

Ярки светлини, екрани от всякакъв вид, градски шум, безкрайни разговори с различни хора - тялото ни има нужда да отморява и от чисто сетивни дразнения.

Снимка 514069

Източник: iStock

Креативна почивка

Тя е особено важна не само за творците, но и за хората, чиято работа е свързана с откриването на нови идеи или разрешаването на различни проблеми. Можем да я постигнем със съзерцаване на природата или произведения на изкуството (картини, музика, книги).

Емоционална почивка

Подозираме, че тя липсва на много хора. Представлява миговете, в които не действаме според това, което се очаква от нас, и поставяме собствените си чувства на първо място.

Снимка 514068

Източник: iStock

Комуникационна почивка

Тя е свързана с емоционалната - постигаме я, когато общуваме с позитивни хора, които ни подкрепят.

Духовна почивка

Това е способността да сме в мир със себе си, да се чувстваме на мястото си, да приемаме себе си такива, каквито сме. Медитацията би могла да ни помогне да я постигнем.