Подобно на кожата, която защитаваме от вредните слънчеви лъчи със съответните продукти, очите също се нуждаят от силна протекция. Но колкото и полезни да са слънчевите очила, има един момент от деня, в който е по-добре да не ги слагаме.

Слънцезащитен крем, спрей, SPF, срок на годност и признаците, че вече не действат

Как да познаем дали SPF лосионът ни действа

И как да го съхраняваме

Вече е доказано, че UV лъчите увреждат протеина на очните лещи. С течение на времето това може дори да доведе до заболяването катаракта (познато и като перде на окото).

И с него далеч не се изчерпват неприятностите за зрението ни от слънцето. Едно от най-честите, но поне краткотрайни, състояния е така нареченият фотокератит. Той често се описва като временна слепота или замъглено зрение.

Снимка 537956

Източник: iStock

Сред по-сериозните увреждания от UV лъчите, за които докторите предупреждават, е дегенерация на макулата (част от ретината на окото, отговорна за финото зрение и цветоусещане). Тя пък е важен фактор за свързаната с възрастта слепота.

И както уточнява специалистът Ребека Тейлър пред списание Time, най-големият проблем с UV светлината е, че не я виждаме.

Ето защо трябва винаги да имаме едно наум, или едни слънчеви очила под ръка, ако сме заобиколени от вода или сняг. Те, както знаем, но често забравяме, отразяват слънчевата светлина.

Снимка 537951

Източник: iStock

А тя прониква и през очилата ни, ако не прилепват хубаво около очите ни. Затова и размерът на стъклата им има значение. Според експертите по-дребните модели като емблематичните кръгли очила на Джон Ленън не вършат никаква работа.

И колкото и да е важен този аксесоар за зрението ни, има един момент от деня, когато експертите препоръчват да не го слагаме. И това е сутринта. Но само ако не сме нощни птици и обичаме да ставаме и да си лягаме рано.

Сънят, събуждането сутрин, лягането вечер и каква е тайната на добрия сън

Каква е тайната на добрия сън

Не това, което подозираме

Причината е, че сутрешната светлина влияе върху нашия биоритъм, уточняват от Tips And Tricks. Носенето на слънчеви очила толкова рано през деня често е причина да заспим по-късно и трудно вечер.