Едва ли има човек на света, който да не обича сладолед, а с настъпването на лятото започваме да го консумираме и все повече.

Един от най-популярните в света десерти се ражда от деликатен научен процес. А дори и най-малката грешка в него може да превърне съвършения сладолед в ледена каша, пишат от Fatherly.

"Сладоледът има сложна структура, която е като гаранция за вкуса на лакомството", казва Морган Крейг - учен, отговарящ за вкусовите качества на сладоледа в Scientist at Hudsonville Creamery.

Gelato Amore, Gelato di Natura Sofia, Dolce Vita Gelato, Sherry и Gelateria Confetti – 5 места за сладолед по „Граф Игнатиев“

В търсене на перфектния сладолед

5 места за сладолед на една права и по "Граф Игнатиев"

Той допълва, че сладоледът е съвкупност от мазнина, захар, вода, стабилизатори и емулгатори. Всички те работят усилено заедно, за да гарантират, че всички тези различни частици ще запазят единността си, тъй като мазнините и водата не се "харесват" особено помежду си.

За да носи сместа името сладолед, Американската администрация по храните и лекарствата изисква тя да съдържа най-малко 20% млечна мазнина, която е замразена, докато е бита. Това изискване обаче не прави един сладолед задължително вкусен. Приготвянето на вкусен сладолед е въпрос на качеството на съставките, колко далеч трябва да пътува сметаната и дори как се третират кравите.

Снимка 483926

Източник: iStock

Първото и много важно от процеса на приготвяне е пастьоризиранто на млякото и мазнините. Повечето сладоледи се правят с помощта на високотемпературна краткотрайна пастьоризация, която се случва на около 66 градуса по Целзий за около 30 минути.

След пастьоризацията сладоледът се хомогенизира. Този процес отнема всички частици в млякото и сметаната, като ги превръща в единични мастни молекули, които след това могат да бъдат равномерно разпръснати, докато в сместа навлиза въздух.

Най-лошите сладоледи пък се раждат, когато въздухът образува малки ледени кристали, които трябва да останат замразени и еднообразни, за да може продуктът да остане гладък. Това означава да съхраняваме сладоледа на 20 градуса под нулата -  от мандрата до кухнята си, което малко вероятно като сценарий.

Снимка 483924

Източник: iStock

Всеки път, когато сладоледът се размразява и замръзва - по време на транспорта, в супермаркета, в кухнята ни, ледените кристали се разширяват и изкривяват, придавайки на десерта зърнеста ледена текстура.

Химичните протеини, наречени стабилизатори, елиминират голяма част от този неприятен ефект. Ако човек търси естествена алтернатива на страшно звучащите химикали, може да я намери в яйчните жълтъци. Но в крайна сметка, при непрекъснатото размразяване и повторно замразяване,  дори и най-добрите стабилизатори ще се провалят, ледените кристали ще се получат, което ще развали и качеството на сладоледа.

„Скреж“, първите български алкохолни сладоледи и сладкият експеримент на Албена Стоянова и Деян Тошев

Наздраве с кутийка сладолед

"Скреж" - първите български алкохолни сладоледи