Сладолед и алкохол - това са две от най-честите удоволствия на лятото, без значение дали с тях вървят плаж и море, хижа и планина или градска градинка и трева.

И ако лятото е олицетворение на свободата - заради отпуските, ваканциите и дългите, луди уикенди, то тогава свобода определено би било и да не ни се налага да търсим сладолед и алкохол поотделно, а да ги намираме в едно - в кутийка "Скреж".

Свежи хора

"Скреж" са първите български алкохолни сладоледи. Виновни да ги има са Албена Стоянова и Деян Тошев - и двамата истински влюбени в кулинарията, в ексцентричността и (от много малки) в сладоледа.

Албена работи в кухнята на няколко ресторанта, докато не открива, че голямата й страст е сладкарството. Бързо се преориентира към десертите, но желанието й да експериментира не успява да се побере в никоя кухня. Затова и решава да създаде своята "работилничка за сладки моменти".

Деян също е работил като готвач, който, веднъж тръгнал по веригата нагоре, днес е на мениджърска позиция в столичния ресторант Tempero. Отговорностите там обаче не му пречат да застане рамо до рамо с Албена в новото й начинание.

Снимка 435479

В крайна сметка, двамата се познават от достатъчно дълго време, за да сложат началото на общ експеримент - собствен бизнес с алкохолни сладоледи. 

Свежа идея

Както повечето добри идеи, и тази се ражда на маса. На нея тогава е имало само две неща - скрежина и алкохол. Смесването им е и първият експеримент на Албена и Деян, който веднага печели верни фенове сред приятелите им.

Оттогава до момента, в който "Скреж" се превръща в първата българска марка, която миксира алкохол и сладолед в една кутийка, минават цели пет години.

Първо идва името, след това - логото. Българско и семпло. Точно както скреж веднага се асоциира със сладолед. Биоразградимите опаковки обаче са това, което забавя стартирането на проекта. За Албена и Деян те са задължителна част от бранда, защото изчакват, колкото е необходимо, за да успеят да си ги осигурят.

Деян Тошев

Източник: Lifestyle

Деян Тошев

"Попитайте 100 човека и не повече от пет ще кажат, че не хапват сладолед, а те най-вероятно послъгват. Ние правим алкохолен сладолед за хората, които обичат да експериментират. Продуктът е бутиков и се предлага само на отбрани локации и събития."

Свежи вкусове

Всеки вкус на "Скреж" е измислен от Албена и Деян - според моментното им настроение и вдъхновение, понякога и според сезона. "Не му мислим много, а просто го правим. За щастие до момента нямаме несполучлив опит."

Четирите класически комбинации, с които "Скреж" стартира, днес са постоянно в асортимента - бял ром с кокос, мента с парченца шоколад, ягода с просеко и шоколад с уиски и с бадеми.

Последният тук е и първият експеримент на Албена, но и един от всеобщите любимци. Точно от него "мистериозно" изчезват големи количества в кухнята, още преди да са стигнали до клиентите...

Снимка 435480

С времето Деян и Албена стават все по-смели в миксирането на вкусове. Така краен резултат от експериментите им са тиква с коняк и канела - за есента, тъмен ром, канела и сушени червени плодове - за зимата, и ликьор от виолетки - за пролетта. Най-новите предложения за лято 2019 пък са текила, лайм и пушена сол, както и водка с горски плодове.

От толкова алкохолни мискове главата ни се завъртя. Но Деян и Албена се шегуват, че нещо подобно няма как да се случи след един "Скреж", защото алкохолното съдържание в сладоледите е едва 15%. Те допълват сметаната, млякото и естествените подсладителите, с които не се правят компромиси.

Сладоледите "Скреж" можем да намерим в Зона Б-5, ул. Одрин, бл.14, както и в ресторант Graphite, магазин Bread&Wine и Co-Co sweet and more. Във Facebook станицата можем да следим и събитията, на които гостуват.

Снимките в текста са направени с най-новия модел на Motorola - motorola one vision