Навярно много от нас са си задавали въпроса защо някои яйца са с бели, а други - с кафяви черупки. Или ако не сме се чудили, то със сигурност имаме предпочитания към едните или другите, макар да не знаем защо.
Носят се всякакви митове и легенди за цвета на черупката. Според някои това се определя от цвета на кокошката, която снася яйцето. Други пък твърдят, че от решаващо значение е храната.
Истината обаче е друга и тя е, че не нещо друго, а генетиката определя какъв цвят да има яйчената обвивка.
Учените доказват, че цветът на черупката на яйцето е генетично определен от породата на кокошката. Дали яйцето ще бъде бяло или кафяво, всъщност зависи от яйцепровода на пилето.
Жлезите произвеждат червени пигменти, които заедно с жълтото оцветяване на жлъчния пигмент, се отлагат върху варовиковата обвивка на яйцето. Когато червените пигменти се смесят с жълтите, се получава кафяв цвят на черупката.
Източник: iStock
Има обаче породи кокошки, при които дадените пигменти са с по-слаба концентрация или напълно липсват. Това е и причината в тези случаи черупките на яйцата да остават бели, разкриват от Cooking Light.
Cantona7
на 23.05.2019 в 16:46:50 #1Белите яйца са по-вкусни,когато са варени,и се белят по-лесно! Ммммм