До Великден може да има още повече от месец, но яйцата със сигурност не присъстват на трапезата ни само около този празник. Чували сме неведнъж от баби и други авторитети, че не е добре да ядем повече от три яйца на ден, и то в редки случаи. Но едно последно изследване ни дава малко по-различна и леко стряскаща препоръка.
Учените от Northwestern University Feinberg School of Medicine в Чикаго са провели проучване, в което участват около 30 хиляди души, следени в рамките на 17 години. Акцентът е върху възрастовата група над 50 и страдащите от сърдечно-съдови заболявания.
Източник: iStock
Яйцата, и най-вече жълтъците им, съдържат диетичен холестерол, който принципно се смята за "добрия" вид. Но, според американските учени, и неговата завишена консумация покачва значително риска от сърдечно-съдови заболявания. А те са водещата причина за смъртност в редица страни по света.
Диетичният холестерол се съдържа не само в яйцата, но и в млечните продукти и месото. Препоръчителната дневна доза от него е 300 мг, затова не бива да ядем повече от три-четири яйца на седмица.
Източник: iStock
С всеки допълнителни 300 мг на ден (яйце и половина) рискът от сърдечно-съдови заболявания се покачва със 17%. Така в случая колкото повече, толкова повече се отнася за яйцата и възможността за ранна смъртност, пише Good Food.
До този извод се стига при сравнение на хора, при които разликата в хранителния режим е наличието или отсъствието на яйца. Въпреки това, учените не искат на 100% да твърдят, че именно те са причината участниците в изследването им да са развили сърдечно-съдови заболявания. Просто е важно да имаме едно на ум.
panman
на 20.03.2019 в 13:35:08 #3@tatun Точно така. Има достатъчно медицински изследвания по темата. При възпалителни процеси в кръвоносната система, тялото започва да натрупва холестерол, бели кръвни телца и ензими във възпаленият участък с цел да намали възпалението (холестеролът има противовъзпалителен ефект). Колкото по-силно е възпалението, толкова по-големи са натрупванията, което води до стесняване на съдовете, а в екстремни случаи пропукване и изтичане на холестерола и останалите съставки в кръвта, така се образува тромб, а това води до инфаркт. А, както сам каза, възпаленията идват от захарта, тя е един от най-силните предпоставки за възпалителни процеси в кръвоносната система. Холестеролът сам по себе си не е достатъчно условие. Колкото до приемът на холестерол, всякакви препоръки игнорират факта, че 90% от холестеролът се синтезира от тялото ни и всякакви препоръки за намаляване на храните съдържащи холестерол са неадекватни. Между другото, повече хора умират от нисък, а не от висок холестерол. Хората с висок холестерол, които са на медикаменти за снижаването му умират по-често от тези, които са с висок холестерол, но не взимат лекарства. Между другото, холестеролът е необходимост, а не вреда. Една камара хормони и ензими се синтезират от холестерол. Дори и синтезът на витамин Д от слънцето има нужда от холестерол в кожата ни. Та... такива ми ти работи.
tatun
на 19.03.2019 в 14:58:38 #2Престанете с тия тъпотии.. Повишеният холестерол е следствие от възпалителни процеси по кръвоносната система. А една от основната предпоставки за това са бързите въглехидрати. Яжте захари и бел леп пуфкаф па после яйцата ви виновни.... Шугър индустрията разболя рязко 3 поколения с диабет и сърдечно съдови заболявания..
krasenko
на 19.03.2019 в 13:00:57 #1Оооо... хайде стига с тези глупости!