До Великден може да има още повече от месец, но яйцата със сигурност не присъстват на трапезата ни само около този празник. Чували сме неведнъж от баби и други авторитети, че не е добре да ядем повече от три яйца на ден, и то в редки случаи. Но едно последно изследване ни дава малко по-различна и леко стряскаща препоръка.

Учените от Northwestern University Feinberg School of Medicine в Чикаго са провели проучване, в което участват около 30 хиляди души, следени в рамките на 17 години. Акцентът е върху възрастовата група над 50 и страдащите от сърдечно-съдови заболявания.

Снимка 413025

Източник: iStock

Яйцата, и най-вече жълтъците им, съдържат диетичен холестерол, който принципно се смята за "добрия" вид. Но, според американските учени, и неговата завишена консумация покачва значително риска от сърдечно-съдови заболявания. А те са водещата причина за смъртност в редица страни по света.

Диетичният холестерол се съдържа не само в яйцата, но и в млечните продукти и месото. Препоръчителната дневна доза от него е 300 мг, затова не бива да ядем повече от три-четири яйца на седмица.

Снимка 413024

Източник: iStock

С всеки допълнителни 300 мг на ден (яйце и половина) рискът от сърдечно-съдови заболявания се покачва със 17%. Така в случая колкото повече, толкова повече се отнася за яйцата и възможността за ранна смъртност, пише Good Food.

Яйцата, оризът, пилешкото и храните, които не трябва да топлим в микровълновата

Храните, които не трябва да топлим в микровълновата

И защо по-добре въобще да не я използваме

До този извод се стига при сравнение на хора, при които разликата в хранителния режим е наличието или отсъствието на яйца. Въпреки това, учените не искат на 100% да твърдят, че именно те са причината участниците в изследването им да са развили сърдечно-съдови заболявания. Просто е важно да имаме едно на ум.