С какво е популярна Швеция? Страната привлича туристите с невероятна природа, езера и гори, ярко среднощно Слънце и Северно сияние. Освен това обаче, Швеция е популярна и със своите кюфтенца.

Всъщност няма по-типично шведско ястие от кюфтета. В най-традиционната си форма шведските кюфтета ("köttbullar") се приготвят от смляно свинско и говеждо месо, сметана, яйце и лук и се сервират с кремообразно картофено пюре, гъст кафяв сос, конфитюр от червени боровинки и кисели краставици. Последното придава горчива сладост като идеално допълнение към соленото кюфте.

Въпреки че този стил кюфтета е доста засищащ, сочен и вкусен, съвременните готвачи предефинират шведската храна, или "husmanskost", както е по-известна в Швеция, правейки я по-лека и по-здравословна. Ресторант Tradition в Стария град на Стокхолм например е премахнал лактозата от рецептата. Друг готвач, който създава по-модерни, по-малко тежки версии на шведската класика, е Фредрик Ериксон в Långbro Värdshus извън Стокхолм.

IKEA, кюфтенцата и разкриването на рецептата им

IKEA разкрива тайната рецептата за прочутите си кюфтенца

Подарък за всички хора по света

Ако попитаме швед къде да отидем за да опитаме най-добрите кюфтета, отговорът вероятно ще бъде къщата на баба му. Ако обаче нямаме собствена шведска баба, можем да посетим няколко от многото уважаваните ресторанти за кюфтета в страната. Ние лично опитахме най-добрите шведски кюфтета в Стокхолм, но пък от Visit Sweden разбрахме къде точно да ядем, ако случайно попаднем в Малмьо или Гьотеборг.

Meatballs for the People в Стокхолм

За някои уникални варианти на класическото шведско кюфте, е задължително да посетим Meatballs for the People в модерния Södermalm. Първият в града "бутик за кюфтета" сервира 12 различни разновидности на органични кюфтета, вариращи от класически до пилешки, лосови, глигански, агнешки, еленски и зеленчукови. Всички кюфтета са ръчно изработени от органични, местни продукти и гарантирано ще ни накарат да си оближем пръстите.

Café du Nord в Гьотеборг

Café Du Nord, известно още като "Köttbullekällaren" (Избата за кюфтета), е известно със своите традиционни и гигантски кюфтета. Ресторантът отваря врати през 1875 г. и неговата рецепта за кюфтета с домашно приготвено картофено пюре и сладко от червени боровинки, е също толкова стара. Сервирани в три различни размера, може да не са най-здравословната опция в менюто, но какво значение има, когато са толкова вкусни.

Bullen в Малмьо

Малмьо предлага богато разнообразие от различни хранителни култури, но не бива да се притесняваме, че няма да намерим кюфтенджийници, ако потърсим. За най-добрите кюфтета в града е препоръчително да се насочим към Bullen. Този исторически ресторант прилича повече на английски или ирландски пъб, но е известно, че сервира най-вкусните кюфтета в града с варени картофи и сос.