Със затворените заради COVID-19 ресторанти за много от нас животът се превърна в безкраен цикъл от тестване на нови рецепти в домашни условия. Ето, за първа година намерихме и време, и сили, и желание да приготвим козунаци. И ни се получиха добре. И знаем, че не сме единствените.
Но това е нещо съвсем друго. Това са прословутите кюфтенца на IKEA! И вече ще може да си ги приготвим вкъщи.
Да, шведската марка за домашно обзавеждане най-накрая разкри рецепта, заради която всеки път си облизвахме пръстите, когато пазарувахме в магазините им.
Missing your IKEA meatball fix? We’ve created a recipe for you to recreate this delicious dish in the comfort of your own home #IKEAmeatballs pic.twitter.com/d89lRsJxH7
— IKEA UK (@IKEAUK) April 20, 2020
"Липсват ли ви прочутите кюфтенца на IKEA? Даваме ви рецепта, която позволява да направите това вкусно ястие в уюта на собствения си дом ", пишат в официалният акаунт на IKEA Великобритания в Twitter. Да се надяваме, че са получили одобрение от главния офис в Швеция и няма да имат проблем със споделянето на тайната.
Оказва се, че рецептата всъщност е доста лесна. За да направим вкусните кюфтенца, ни трябват:
- 750 г кайма - две трети телешка (500 г) и една трета свинска (250 г)
- 1 глава ситно нарязан лук
- 1 скилидка чесън (пресован)
- 100 г галета
- 1 яйце
- 5 супени лъжици пълномаслено мляко
- сол и черен пипер на вкус.
От IKEA ни препоръчват, след като омесим каймата и оформим малките кюфтенца, да ги оставим в хладилника за около два часа. След това вадим, първо леко запържваме в тиган, после всичките в тавата и директно във фурната - за около половин час на 160 градуса.
Разбира се, кюфтенцата ни не биха били шведски без специалния сос, който пък е смес от:
- 40 г масло
- няколко капки олио
- 40 г брашно
- 150 мл зеленчуков бульон
- 150 мл телешки бульон
- 150 мл високомаслена заквасена сметана
- 2 чаени лъжици соев сос
- 1 чаена лъжица дижонска горчица.
Сосът се приготвя, като първо разтопим маслото заедно с олиото в тиган, след което добавяме брашното, като разбъркваме за минута-две. Прибавяме зеленчуковия и говеждия бульон, и продължаваме да бъркаме сместа. Накрая слагаме сметаната, соевия сос и дижонската горчица. Получената смес оставяме на къкри на котлона, докато сосът се сгъсти. И не забравяме да я разбъркваме.
От IKEA препоръчват, когато всичко е готово, да сервираме кюфтенцата с любимите си картофи - на пюре или варени и с малко масло. Хайде, да ни е сладко!
YK 2000
на 23.04.2020 в 18:13:27 #1Поне в Икеа България нито това е рецептата за кюфтенцата, нито това е рецептата за соса.