Със затворените заради COVID-19 ресторанти за много от нас животът се превърна в безкраен цикъл от тестване на нови рецепти в домашни условия. Ето, за първа година намерихме и време, и сили, и желание да приготвим козунаци. И ни се получиха добре. И знаем, че не сме единствените.

Но това е нещо съвсем друго. Това са прословутите кюфтенца на IKEA! И вече ще може да си ги приготвим вкъщи.

Да, шведската марка за домашно обзавеждане най-накрая разкри рецепта, заради която всеки път си облизвахме пръстите, когато пазарувахме в магазините им. 

"Липсват ли ви прочутите кюфтенца на IKEA? Даваме ви рецепта, която позволява да направите това вкусно ястие в уюта на собствения си дом ", пишат в официалният акаунт на IKEA Великобритания в Twitter. Да се надяваме, че са получили одобрение от главния офис в Швеция и няма да имат проблем със споделянето на тайната.

Оказва се, че рецептата всъщност е доста лесна. За да направим вкусните кюфтенца, ни трябват:

  • 750 г кайма - две трети телешка (500 г) и една трета свинска (250 г)
  • 1 глава ситно нарязан лук
  • 1 скилидка чесън (пресован)
  • 100 г галета
  • 1 яйце
  • 5 супени лъжици пълномаслено мляко
  • сол и черен пипер на вкус.

От IKEA ни препоръчват, след като омесим каймата и оформим малките кюфтенца, да ги оставим в хладилника за около два часа. След това вадим, първо леко запържваме в тиган, после всичките в тавата и директно във фурната - за около половин час на 160 градуса.

MARKERAD, Върджил Абло и IKEA - първата колекция на американския дизайнер за шведските мебели

Култова фигура в модата превзема и IKEA

Нов хитов ход на шведската марка

Разбира се, кюфтенцата ни не биха били шведски без специалния сос, който пък е смес от:

  • 40 г масло
  • няколко капки олио
  • 40 г брашно
  • 150 мл зеленчуков бульон
  • 150 мл телешки бульон
  • 150 мл високомаслена заквасена сметана
  • 2 чаени лъжици соев сос
  • 1 чаена лъжица дижонска горчица.

Сосът се приготвя, като първо разтопим маслото заедно с олиото в тиган, след което добавяме брашното, като разбъркваме за минута-две. Прибавяме зеленчуковия и говеждия бульон, и продължаваме да бъркаме сместа. Накрая слагаме сметаната, соевия сос и дижонската горчица. Получената смес оставяме на къкри на котлона, докато сосът се сгъсти. И не забравяме да я разбъркваме.

От IKEA препоръчват, когато всичко е готово, да сервираме кюфтенцата с любимите си картофи - на пюре или варени и с малко масло. Хайде, да ни е сладко!

IKEA и магазинът във Виена, в който няма място за коли

Най-зеленият магазин на IKEA

Това е бъдещето