Неаполитанска пица, испански хамон серано, но също филе "Елена" и българско розово масло - това са все продукти със защитени наименования в Европейския съюз. Специфичният им характер ги отличава от останалите подобни на пазара в ЕС.
Сега още една храна има амбиции да се сдобие с подобна защита - турският дюнер кебап. Най-популярната улична храна в Германия произлиза от Близкия изток, а думата "дюнер" идва от глагола dönmek, който означава "въртя се".
Сега Турция има амбициите да регистрира името "дюнер" в Европа и, ако успее, само производители, които се съобразяват с регистрирания метод за производство, ще могат да използват името за продукта си.

Източник: iStock
Според подадените документи за регистрацията "дюнер" са големи парчета говеждо и агнешко месо, нарязани хоризонтално на котлети с дебелина 3-5 мм, докато пилешките котлети могат да бъдат с дебелина 1-2 см.

Източник: iStock
В документите, подадени от Асоциацията на турските производители на дюнери, дюнер икономиката в Европа се оценява приблизително на 3.5 милиарда евро, пишат още Euronews.