При 80% от двойките с репродуктивни проблеми причината за тях може да бъде диагностицирана. В около 40% от случаите проблемът е в мъжа. Има редица фактори, затрудняващи забременяването, но тук ще разгледаме само тези, които засягат силния пол.

Теглото

Установено е, че мъжете с наднормено тегло или затлъстяване имат по-малък брой сперматозоиди, подвижността им е намалена и в тяхната ДНК има повече неблагоприятни мутации. Проучване от 2012 г. е установило, че в действителност затлъстелите мъже срещат по-големи трудности при опитите да станат бащи.

Кога да потърсим помощ

Смята се, че една двойка трябва да провери при лекар дали има репродуктивни проблеми, ако жената е под 35 години и е изминала една година в неуспешни опити за забременяване. При жени на възраст над 35 този срок се скъсява на шест месеца.

Снимка 434864

Източник: iStock

Сауната и горещите басейни не са добра идея

Честото използване и дългият престой в сауната или горещия минерален басейн се отразяват неблагоприятно върху качеството на сперматозоидите. Този ефект все пак е обратим и до няколко месеца след преустановяването на тези дейности броят и качеството им се възстановяват.

Слипове или боксерки

Широко разпространено мнение е, че слиповете може да доведат до повишаване на температурата и влошаване на качеството - аналогично на горния пример, но досега няма научни доказателства за това. Проучване от 2016 г., посветено на този въпрос, не установило подобна зависимост.

Вредни навици

Установено е, че броят и подвижността на сперматозоидите при пушачите са намалени и имат завишен брой аномалии във формата им. Смята се, че злоупотребата с алкохол също повлиява негативно качеството им, а употребата на марихуана, анаболни стероиди и други подобни вещества също пречат на зачеването.

Снимка 434865

Източник: iStock

Заболявания

Диабетът, високото кръвно налягане, приемът на антидепресанти, опиати и бета-блокери се отразяват неблагоприятно върху фертилността при мъжа. Необходима е консултация с лекар при контрола на заболяванията, които на пръв поглед не са свързани с половата система, както и за приеманите медикаменти.

Възрастта

Тя е от значение не само за жените. С времето намаляват обемът и качеството на семенната течност, понижава се подвижността и броят на неувредените сперматозоиди. Натрупват се и все повече мутации в ДНК на сперматозоидите, което може да доведе до раждането на болно дете.