Копърът е сред най-видните пазители на някои растения в градината, но е изключително полезен и за нашето здраве. Същото важи и за семената на дивия копър, по-известен като фенел или резене.
Неслучайно копърът е сред най-популярните подправки в кулинарията, при това в цял свят. Фенелът не се радва на толкова голям интерес, но също е ароматен и изключително полезен. Особено семената му.
Именно активното съединение в тях - анетол, ги прави така безценни за здравето и им придава специфичния вкус с подчертана нотка на анасон.
Източник: iStock
Анетолът има противовъзпалителни, антимикробни и антиоксидантни свойства, отделно помага и за храносмилането.
Само една супена лъжица семена от фенел съдържа два грама фибри и е отличен източник на манган. Последният елемент отговаря за метаболизма, усвояването на калций, регулирането на кръвната захар, здравето на мозъка и нервната система.
Източник: iStock
Семената на дивия копър съдържат също и калций, желязо, магнезий и калий.
Те са чудесна подправка както в редица рецепти за сладкиши, така и в много солени ястия. А почитателите на древната медицина Аюрведа ги дъвчат сурови след хранене за добро храносмилане.
Готвачите пък овкусяват със семената от фенел най-често ястията с риба, морски дарове и птиче месо. Но са подходяща добавка в приготвянето на хляб и бисквити. Кулинарите съветват да ги запичаме леко, преди да ги включим в готвенето, за да подсилим вкуса им, напомнят от Real Simple.