Копърът е сред най-видните пазители на някои растения в градината, но е изключително полезен и за нашето здраве. Същото важи и за семената на дивия копър, по-известен като фенел или резене.

Розмарин, копър, мента - 7 билки срещу вредители в градината

7 билки срещу вредители в градината

Как да я предпазим без химикали

Неслучайно копърът е сред най-популярните подправки в кулинарията, при това в цял свят. Фенелът не се радва на толкова голям интерес, но също е ароматен и изключително полезен. Особено семената му.

Именно активното съединение в тях - анетол, ги прави така безценни за здравето и им придава специфичния вкус с подчертана нотка на анасон.

Снимка 531733

Източник: iStock

Анетолът има противовъзпалителни, антимикробни и антиоксидантни свойства, отделно помага и за храносмилането.

Само една супена лъжица семена от фенел съдържа два грама фибри и е отличен източник на манган. Последният елемент отговаря за метаболизма, усвояването на калций, регулирането на кръвната захар, здравето на мозъка и нервната система.

Снимка 531734

Източник: iStock

Семената на дивия копър съдържат също и калций, желязо, магнезий и калий.

Те са чудесна подправка както в редица рецепти за сладкиши, така и в много солени ястия. А почитателите на древната медицина Аюрведа ги дъвчат сурови след хранене за добро храносмилане.

Босилек, градински чай и мащерка - билките, които всеки може да отлежда у дома

Билките, които всеки може да отледа у дома

Добре е да ги имаме под ръка

Готвачите пък овкусяват със семената от фенел най-често ястията с риба, морски дарове и птиче месо. Но са подходяща добавка в приготвянето на хляб и бисквити. Кулинарите съветват да ги запичаме леко, преди да ги включим в готвенето, за да подсилим вкуса им, напомнят от Real Simple.