Въпреки че насекомите изчезват с невиждани темпове и е добре да правим всичко възможно, за да ги запазим, присъствието на вредители около зеленчуците в градината ни няма как да бъде толерирано.

Насекомите на Земята изчезват с невероятни темпове

Насекомите на Земята изчезват с невероятни темпове

Шестото масово изчезване на видовете е факт

А за да предпазим безценните си домати и краставици от определени гадинки, не е нужно да ползваме каквито и да е химикали - стига да добавим към насажденията си някои билки и подправки. 

Розмаринът например гони зелевите пеперуди и мушичките, които понякога нападат морковите и боба. Като бонус, ароматът му има стимулиращ ефект за човешкия мозък и подобрява паметта и концентрацията.

Снимка 411727

Източник: iStock

Копърът гони вредители по зелето и патладжаните, а босилекът е ефективен защитник от бръмбарите, които атакуват аспержите. Хубаво е да имаме босилек и между редовете на доматите, тъй като ги предпазва от някои видове гъсеници.

Ментата е ефективен метод за справяне с нашествия от мравки и пеперуди, и също е подходящ съсед за доматите.

Риганът се счита за универсален репелент за цялата градина и може спокойно да го разхвърляме между насажденията си. 

Снимка 411728

Източник: iStock

Магданозът е от лигата на ригана и е добре да бъде насаден на няколко места, тъй като взаимодейства добре с доста зеленчукови видове. Той предпазва доматите от нашествия насекоми по царевицата, доматите, морковите и аспержите.

Снимка 411726

Източник: iStock

Мащерката е ефективна срещу повечето видове пеперуди в градината. Добре е да се сади около зелето, карфиола и листните салати.