За сексът и ползите от него можем да говорим много. Ползи за връзката, ползи и за здравето. А покрай вторите не можем да пропуснем и още една положителна черта на интимното общуване - прави ни по-красиви. Ето как науката ни убеждава, че трябва да превърнем оргазмите в част от рутината за красота.

Сияние

Жените, които правят секс по-често, имат увеличено производство на естроген. Този хормон прави кожата и косата по-сияйни. Свързан е и с по-голямото количество колаген, който пък поддържа младежкия вид на кожата.

Младост

Хората, които правят секс два или три пъти седмично, изглеждат по-млади от тези, които го практикуват по-рядко, твърдят редица изследвания. А младостта е красота.

Феромони

Сексуалната активност и оргазмите стимулират производството на феромони, които ни правят по-привлекателни за противоположния пол, дори да не изглеждаме перфектно.

Снимка 426210

Източник: iStock

Антидепресант

Оргазмът се бори с депресията благодарение на серотонина, който се отделя в тялото ни при полов акт. Когато сме по-щастливи, сме и по-усмихнати. А усмивката безспорно ни прави по-красиви.

Стрес

Ако живеем в голям град и водим забързан начин на живот, вероятно имаме високи нива на хормона на стреса кортизол. Това вещество е отговорно и за трупането на мазнини в областта на корема, което със сигурност не е приятно на никого.

Но окситоцинът, който се отделя по време на секс, успява да неутрализира в известна степен влиянието на кортизола. Така забавленията в леглото се превръщат в един вид тренировка за корем, пише Self.

С намаляването на нивата на стресовите хормони намалява и възможността да страдаме от проблеми със съня. А сънят е от изключително важно значение за здравия и свеж вид на кожата.

Снимка 426211

Източник: iStock

Акне

Сексът помага за нормализирането на нивата на хормоните в организма. Той подобрява и кръвообращението, като по този начин подпомага изчистването на токсините. А често външните проблеми с кожата са свързани именно с вътрешни предпоставки за тях. 

Оргазмите повишават нивата и на хормона имуноглобин, който предотвратява възпаленията (каквото е и акнето). Когато пък стресът е редуциран, по-рядко изпитваме нужда да посягаме към сладкото, което често е причина за появата на пъпки.

Мъжете, сексът и защо заспиват веднага след него

Защо мъжете заспиват след секс

И можем ли да направим нещо по въпроса

Добра форма

Сексът поддържа мускулите ни във форма. Въпреки че не можем да разчитаме на него чак като на инструмент за отслабване, със сигурност си е форма на физическо движение, което подпомага и тонуса на тялото.