Еър фрайърът е сред любимите помощници в кухнята за мнозина, а когато го използваме правилно си гарантираме, че ще ни служи и максимално дълго.

Защо еър фрайърът готви на по-ниски градуси

Защо еър фрайърът готви на по-ниски градуси

Има си логично обяснение

Всеки, който притежава еър фрайър у дома знае, че не бива да го прегрява или да използва остри и метални прибори, когато борави в кошницата му, тъй като може да наруши покритието.

Миналата година в социалните мрежи се появиха видеа с твърдения, че уредът може дори да бъде токсичен. Подобни опасения обаче реално са оправдани единствено в случаите, когато незалепващото покритие е нарушено.

В него обикновено се съдържат "вечните химикали", като PTFE и BPA. Ако го повредим, например, използвайки метални прибори или абразивни почистващи продукти, рискуваме да погълнем някои от химикалите чрез приготвената в уреда храна.

Снимка 678676

Източник: iStock

За да избегнем потенциално вредните за здравето ефекти от химикалите, е добре да бъдем предпазливи, когато използваме еър фрайъра. Оказва се обаче, че има и съставка, която използваме често, но едва ли подозираме, че уврежда незалепващото покритие на уреда ни и съответно може да го направи токсичен и вреден за здравето ни.

Снимка 678677

Източник: iStock

Спрейовете с мазнина, които се купуват от много хора, тъй като са удобни за употреба, всъщност често съдържат емулгатора лецитин. Когато еър фрайъра ни се нагрява обаче, той малко по малко разрушава незалепващото му покритие, пише Homes and Gardens.

Храните, които не бива да приготвяме в еър фрайър

Храните, които не бива да приготвяме в еър фрайър

Понякога традиционните котлон и фурна са по-добрият избор

Добрата новина в случая е, че много лесно можем да предотвратим това, като или четем внимателно състава на спрея с мазнина, или просто използваме друг вид мазнина. Готвачът и автор на кулинарни книги Сам Милнър съветва да заложим на маслиново масло, когато готвим с еър фрайър. По думите му чудесен вариант са също и балсамовият или белият винен оцет, тъй като не позволяват храната, която готвим, да изсъхне и ѝ придават вкус.