Независимо дали приготвяме храна за себе си, или за гости, купата голяма, свежа салата винаги присъства на масата на повечето семейства.

Съставката, която ще направи зелевата салата още по-вкусна

Съставката, която ще направи зелевата салата още по-вкусна

За още повече хрупкавост и изразителен вкус

Много вероятно е обаче вече да сме изпробвали повечето рецепти за салати и да ни се иска следващият път да заложим на нещо по-различно. И добрата новина е, че салатите наистина могат да бъдат безкрайно разнообразни и да ги превърнем от съвсем леко ястие до засищащо основно. А това зависи от избора на съставки.

Затова и следващата салата няма точна рецепта, и това е още една причина да я харесваме още повече - можем да я променяме спрямо личния си вкус или пък този на гостите.

Но за да бъде засищаща, основната съставка, която не бива да забравяме, е пастата. Освен че е питателна, едва ли има човек, който да не я обича. А в съчетание със свежи зеленчуци и дресинг, малко италианско сирене и парченца колбас, може да се превърне в нещо, което не бихме могли да опитаме в който и да било ресторант.

Нека започнем оттам, че най-подходящият вид паста за салата са фузили, макарони, пенне, ригатони и тортелини - общо взето всичко, различно от спагети. Ако искаме да се придържаме към по-италианския стил, можем да съчетаем предварително сварения избран от нас вид паста със зеленчуци като краставица, домат, спанак и червен лук.

По желание можем да я обогатим още повече с малко моцарела и италиански колбас. Това, което обаче е добре да не пропускаме, е дресингът. Правим го с лимонов сок и бял винен оцет, дижонска горчица, чесън, мед, пресен магданоз, сушен риган, мащерка, маслиново масло, сол и черен пипер.

Салатата се приготвя лесно, освен това можем да направим по-голямо количество и да я съхраняваме в хладилник. По този начин ще имаме и за делничните дни, когато обикновено почти на никого не му се отделя много време в кухнята.

5 от най-скъпите салати в света

Когато салатата е с шокиращо висока цена

Колко може да струва една салата

И не на последно място, харесваме идеята за салата и заради това, че може да я разнообразяваме. Така можем да я опитаме и с артишок, сушени домати и настъргани моркови. А в дните когато сме по-гладни - да добавим и парченца пилешко. За вегетарианците пък има опция да сменят и вида сирене - освен моцарела, бихме могли да добавим и бяло сирене, проволоне или чедър, пише The Spruce Eats.