Денят се познава по сутринта. За това не можем да спорим. И както ни тръгне денят, така ще е до вечерта. Всеки от нас има свои ритуали за минутите, след като сме отворили очи. Но замисляли ли сме се до каква степен именно тези обичайно повтарящи се действия ни вредят?

Отлагане на алармата

Звънът на алармата със сигурност е най-дразнещото нещо сутрин. А да натискаме бутона за отлагане с още 5, 10 или 15 минути е най-лошото, което можем да направим за себе си. 

Когато спрем звъненето и заспим отново, започваме нов цикъл на съня, който обаче нямаме възможност да довършим. В резултат на това се чувстваме много по-уморени и недоспали, отколкото ако станем след първото звънене на алармата, а в мозъка ни настъпва пълна каша, която ни прави нетрудоспособни. 

Снимка 403103

Източник: iStock

Проверяване на телефона

Отваряме си очите, намерили сме сили да спрем алармата и първото, което правим, е да проверим какво се случва в социалните мрежи. На пръв поглед безобидно занимание, но може да ни накара да започнем деня стресирани и превъзбудени. А още дори не сме си измили зъбите...

Препоръчително е телефонът въобще да не е в спалнята през нощта, а на сутринта да не посягаме към него поне до закуска. 

Първо кафето

Има хора, които просто не могат да си отворят очите преди първата глътка кафе. Но да се консумира кофеиновата течност на празен стомах е голяма грешка.

Както добре знаем, кафето дехидратира. Затова първата чаша, към която трябва да посегнем, е тази с водата. Тя стартира метаболизма, захранва тялото и мозъка и подобрява настроението ни за целия ден. 

Снимка 403106

Източник: iStock

Леглото

Да не си оправим леглото след ставане е резултат от нашия мързел. А да извършим това просто действие може да повиши сериозно продуктивността ни. Освен това, стресът се понижава, а и е по-здравословно.

Щорите и пердетата

Те са наистина полезни, защото в много тъмна стая се произвежда много по-голямо количество от хормона на съня мелатонин. Но след ставане първата ни работа трябва да е да пуснем слънчевата светлина в стаята.

Така ще се разсъним много по-лесно, нивата на кортизол в организма ни ще се повишат. Ако в стаята е тъмно, а ние се опитваме да се разсъним, организмът ни е под стрес, защото тъмнината се свързва със съня и нощта. Така за целия ден ще ни остане онова чувство, че не сме се събудили напълно.

Закуската

Да, важно е да не я пропускаме, но още по-важно е от какво ще се състои тя. Захарта и празните въглехидратите не са за препоръчване, защото повишават нивото на инсулин рязко, след което имаме и рязък спад, който ни кара да се чувстваме отпаднали още по обед, пише Bright Side.

Снимка 403107

Източник: iStock

Упражненията

Да ги отложим от сутринта за вечерта не е добра идея. Дори 10-минутно разтягане е напълно достатъчно, за да започнем деня с повече енергия и тонус. А и се предпазваме от болките в кръста и гърба, които са почти неизбежни, когато прекарваме цял ден на бюро.

Освен това, хората, които тренират сутрин, са по-стриктни от тези, които оставят спорта за вечерта. И още един бонус - ако тренираме сутрин, се справяме по-добре с балансирането между работата и личния живот.

Миенето на зъбите

Вероятно го правим непосредствено след ставане. Но ако ни звучи по-логично да мием зъбите си след като сме закусили, ето една причина да не го правим. Кафето и някои храни правят емайла по-чувствителен и трябва да мине поне половин час, преди да е добре да мием зъбите си.

Пастата за зъби, опаковката й и цветното квадратче в нейния край

Какво означава цветното квадратче в края на тубичката от паста за зъби

И има ли значение за нас

Душът

Няма нищо лошо в това да се освежим преди работа, но има едно просто правило, което трябва да спазваме - горещият душ е за вечерта, а хладкият - за сутринта. Топлата вода отпуска мускулите, понижава кръвното налягане и ни прави още по-поспаливи и отпуснати.