Макар че координирането на облеклото с обувките или колана e това, което ще завърши визията ни, оказва се, че в крайна сметка цветът на очите е нещото, което наистина помага да изглеждаме най-добре.

Най-редките цветове на човешките очи

Най-редките цветове на човешките очи

Един-единствен е доминиращ

Дори нещо повече - това е най-силният фактор при избора на перфектното облекло. Поне това показва проучване, публикувано наскоро в списание "Psychology of Aesthetics, Creativity, and the Arts".

"Всеки иска да изглежда по най-добрия начин. Но от какво трябва да се ръководим, когато избираме цвета на дрехите си", казва водещият изследовател професор Дейвид Перет, изразявайки по този начин въпрос, който модните специалисти задават от векове.

Снимка 640800

Източник: iStock

За да отговорят на това питане, Перет, заедно със своите сътрудници, анкетират близо 200 души, за да определят нюансите, които изглеждат най-добре на хора с определен тен на кожата, цвят на косата и очите.

Така, оказва се, цветът на очите, а не тенът на лицето, е най-силният фактор при избора на перфектния тоалет, заключава проучването.

"Смятахме, че цветът на кожата ще бъде основната характеристика, тъй като на него се набляга в почти всички съвети на стилистите", разкрива Перет. "Изненадващо обаче, цветът на кожата се оказа не толкова важен."

Снимка 640799

Източник: iStock

От всички разгледани цветови варианти червеното и синьото са посочени като най-предпочитани. Така се стига до извода, че хората със сиви или сини очи е добре да запълнят гардероба си с "хладни" сини нюанси, докато тези с кафяви очи трябва да наблягат на "топли" оранжево-червени цветове.

"Бяхме изненадани и от това колко голямо беше съгласието", признава Перет. И допълва, че резултатите са "революционни", тъй като предишни изследвания са показвали предпочитания към тена на лицето за избора на цвят на дрехите, макар и да не са определяли "доминиращия аспект на тена" - според който, хора с по-тъмен тен е по-вероятно да имат и по-тъмна коса и очи.

Дрехите и аксесоарите, с които никога няма да сгрешим, защото не излизат от мода

Дрехите и аксесоарите, с които никога няма да сгрешим

И които е винаги добре да имаме

И всяка една от тези характеристики може да бъде в основата на избора на цвят на дрехите. Така, оказва се, очите са не само прозорец към душата, но и на най-добрия ни външен вид, както пише New York Post.