Традиция е на Великден да се приготвят не само яйца и козунаци, но и различни по форма и видове хлябове. Всяка страна има своите характерни печива, които задължително присъстват на празничната трапеза.

Как да сварим яйцата за Великден без да се счупят и напукат

Как да сварим яйцата за Великден без да се счупят и напукат

Няколко лесни трика

В Италия традиционно се приготвя т.нар. великденски хляб с боядисани яйца. Той е сладък на вкус и в различни форми - обикновено на венец или сплетен на плитка. Приготвен по този начин той е не само вкусен, но и изглежда толкова красиво, сякаш е направен в професионална фурна. А всъщност е лесен за приготвяне у дома - както твърдят от Parade.

Необходими продукти

  • 1 ч.ч. пълномаслено мляко
  • ½ ч.ч. захар
  • 2 големи яйца
  • 1 с.л. суха мая
  • ситно настъргана кора от 1 лимон
  • 2 ч.л. семена от анасон
  • 1½ ч. л. сол
  • 5 ч.ч. бяло брашно
  • 6 с.л. несолено масло, със стайна температура

За украсата

  • 6 боядисани яйца
  • 1 жълтък, разбит с 1 ч.ч. пълномаслено мляко
  • 2 ч.л. цветни захарни декорации (пръчици)

Начин на приготвяне

За направата на тестото в купа смесваме млякото, захарта, яйцата, маята, лимоновата кора, семената от анасон и солта. Разбъркаме, по възможност с миксер, на ниска скорост, до получаване на еднородна смес. Постепенно се добавят 3 ½ чаши брашно, докато се получи гъсто тесто. Прибавя се и маслото - поетапно, за да попие добре в тестото. Бавно се добавя и останалата част от брашното - докато тестото спре да се залепва по купата.

Снимка 614050

Източник: iStock

Върху леко набрашнена предварително повърхност, започваме да месим полученото тесто за около 10 минути. При нужда се добавя още брашно - докато тестото стане гладко, еластично и леко лепкаво.

Следващата стъпка е да намажем дъното на голяма купа с масло, в която слагаме тестото. Покриваме го плътно с найлоново фолио и го оставяме да престои на топло място, докато удвои обема си (около 1 ¼ час).

Снимка 614049

Източник: iStock

След като измине нужното време, тестото се разделя на три равни части. Предварително всяка част трябва да бъде усукана подобно на въже. Трите части се поставят успоредно една на друга започват да се сплитат на плитка. Така оформеното тесто се слага в тава, покрита с хартия за печене.

Отново покриваме тестото и го оставяме (приблизително около час) да престои на топло, докато отново удвои обема си. През последните 15 минути на втасване вмъкваме боядисаните яйца в "шевовете" на плитката. Намазваме тестото с яйчената глазура и поръсваме с цветните декорации.

Хлябът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато стане златистокафяв на цвят - приблизително за около 30 минути. Добре е да бъде охладен напълно, преди да се нареже.

Великден, храната, диетите и защо трябва да си позволим да прегрешим на празника

Защо трябва да нарушим диетата си по Великден

И как да се насладим на прегрешението