Принципно най-много разводи има през януари, точно след коледните и новогодишни празници. Неслучайно 6 януари е обявен за Ден на развода.

Но в последните месеци прекарахме в пъти повече време у дома и с половинките си заради пандемията, отколкото принципно по празниците. И прогнозите са, че това ще доведе до значителен ръст на разделите, причинени от открито несходство в характерите, домашно насилие и други.

Именно по този повод, учени от Университета в Копенхаген решават да проведат първото по рода си проучване, което е с акцент върху негативните ефекти от развода върху физическото и психичното здраве.

Снимка 508047

Източник: iStock

В изследването участват двете страни от 1900 бракоразводни дела в Дания, като отговарят на въпросници. А обобщеният извод е, че непосредствено след развода качеството им на живот е значително по-ниско от средното за страната.

И психичното, и физическо здраве на бившите съпрузи се влошава, като това има и конкретни измерения. Стресът, натрупан по време на очевидно неуспешния брак, както и по време на бракоразводното дело, взима превес над всички останали емоции. Ако партньорите не са имали особени скандали, а просто са се отчуждили с времето, той е в по-умерена степен.

Здравословната конкуренция, любовните отношения и кое може да съживи връзката

Как конкуренцията спасява връзките

И кой залага на това

Но във всички случаи той оказва негативно влияние върху цялостното здравословно състояние, нивата на енергия, имунната система. Голям е рискът от появата на депресивни и тревожни състояние. Освен това, наскоро разведените често изпитват затруднения в социалната си комуникация, предава Insider.