Мнозина са против работата от вкъщи. Други я предпочитат, защото виждат само добрата страна на това да са далече от офиса. Но пък сценариите са познати на всички - от работа на пода, заобиколени от домашни любимци, през затваряне в килера - заради конферентни разговори, до вероятно най-изкусителното - топлата прегръдка на меките възглавници в леглото.

Работата, стресът, „чувството за съгласуваност“ и каква е връзката им с разходките на открито

Как да се справим със стреса в работата

Един доказано работещ начин

Широко разпространено е мнението, че работата в леглото не е добра идея. Така е, стига да си наложим да следваме някои прости правила.

Според Жасмин Маркус, физиотерапевт и писател на свободна практика в Итака, Ню Йорк, един от най-добрите начини да избегнем отрицателните ефекти върху гърба ни е като променяме често позицията си. Перфектният вариант би бил да редуваме хоризонтално положение с изправено и със седнало. Тоест, няма нищо лошо в това от време на време да работим легнали.

Снимка 519762

Източник: iStock

Работата от леглото е и един от методите да се справим с моментите, в които усетим напрежение. Клиничният психолог Брайън Уинд твърди, че такова поведение не е дългосрочно решение, но в тази поза мнозина са усетили облекчение. Защото легналото положение може да успокои ума ни и да ни настрои още по-творчески.

И нищо чудно. Големият Труман Капоти казва пред The ​​Paris Review през 1957 г., че е "хоризонтален автор" и не може да мисли освен ако не е легнал. Известно е, че и талантливата Фрида Кало рисува най-добрите си шедьоври в леглото си, напомнят от Real Simple.

Естония, Антигуа и Барбуда, Барбадос и страните, които издават визи за дигитални номади

Как да се преместим в Барбадос (и не само)

3 оферти за дигиталните номади

Тази работна позиция е и чудесен преход, ако сме нощни птици и сутрин ставаме трудно. "Да започнем деня от леглото, може да доведе до повишаване на производителността", казва Алекс Сави, сертифициран треньор по наука за съня и основател на Sleeping Ocean.

Именно тази обстановка, която свързваме с почивка, помага за повишаване на концентрацията, особено ако срещу нас стои снимка на съпруг или съквартиранти.

Снимка 519763

Източник: iStock

Все пак, за да не стигаме до другата крайност - тотално отпускане и демотивация, експертите съветват да си наложим набор от граници, които да не преминаваме.

Първата и най-важна сред тях е да не работим легнали твърде често или твърде дълго. Пет часа е максимумът, при това с редовни почивки, разходки и сядане от време на време и пред бюрото с компютъра.

Хубаво е да разполагаме и с подходящите допълнителни "пособия". Като удобна възглавница за гръб и подложка за лаптоп.

Пътуването до работа, сутрешната разходка, джогинг, колоездене и как да превключим на работен режим

Как да се настроим за работата, когато сме home office

Съвет от психолози

И не на последно място - не бива да смесваме личния с професионален живот.

Ето защо клиничният психолог Сабрина Романоф съветва, щом свърши работният ден, да напуснем средата (стаята), в която сме го прекарали, а когато пак се върнем, да сменим нещо в обстановката, за да се пренастроим за почивка. Дори и лека промяна на осветлението би помогнала.