Пандемията промени много неща в работата ни и едно от тях беше фактът, че внезапно се отървахме от пътуването до работното място. Защото то вече се намираше в дома ни. Това може да е добра новина за много хора, седели в сутрешни задръствания, но има и такива, на които им липсва.

Снимка 507727

Източник: iStock

Определен процент хора използват времето в транспорта от вкъщи до работа като ритуал за настройване от една среда в друга и дори като вид медитативна практика. Работата от вкъщи промени това.

"Рутинните действие и ритуалите са много благотворни за човек, защото са неща, които са ни познати и знаем какво да очакваме от тях", казва Лин Бъфка от Американската психологическа асоциация пред CNN.

Снимка 379626

Източник: iStock

Придвижването от вкъщи да работа е като промяна на самоличността ни - от съпрузи, родители, домакини се превръщаме в професионалисти. Работата от вкъщи ни отне това и реално е много трудно бързо да превключим от домашните задължения към поредния Zoom разговор.

Снимка 480598

Източник: iStock

Затова психолозите съветват да си правим "фалшиво" пътуване до работа сутрин - да прекараме времето, което преди сме били в транспорта или колата, в разходка из квартала, колоездене или джогинг. Важното е да бъдем постоянни и наистина да сме настроени за пътешествието си от предната вечер.