Най-често проявите на сенна хрема са в месеците между март и септември. И сега сме точно в пика на това имунно-алергично заболяване, което може сериозно да влоши качеството ни на живот и най-вече да ни отнеме насладата от дългите разходки на открито.

Полени, сенна хрема и как влияят климатичните промени на пролетните алергии

Как влияят климатичните промени на пролетните алергии

Нови тревожни наблюдения

Ако страдаме от сенна хрема, със сигурност сме наясно с подходящите медикаменти, които трябва да използваме, за да минимизираме симптомите, които се изразяват предимно в кихане, гъделичкащо усещане в носа, очите и устата, воднист носен секрет, сълзене и обща отпадналост. Но има и няколко правила, които е добре да спазваме, за да се чувстваме по-добре.

Очите

Те са най-потърпевши от излагането на полени. Затова е препоръчително да носим слънчеви очила, когато сме навън. По този начин създаваме бариера и ги защитаваме в голяма степен. Освен това е важно да не ги търкаме, колкото и да ни сърбят. Вместо това трябва да ги почистваме редовно с памучен тампон и вода и да използваме подходящи при сенна хрема капки.

Снимка 622754

Източник: iStock

Носът

Него също е важно да предпазим. Може да използваме специални балсами, които се намазват около ноздрите и полените полепват по тях, вместо да ги вдишваме. Важно е и редовно да си правим промивки с физиологичен разтвор или спрей с морска вода.

Хигиена

Полените полепват навсякъде, затова е важно да не стоим вкъщи с дрехите, с които сме били навън. Добре е да ги перем и след всяко носене и след това да не ги простираме навън. Когато се приберем веднага влизаме в банята за бърз душ.

Снимка 622753

Източник: iStock

Хранене

Да, и то има връзка с проявите на сенна хрема. В периода на пик на полените е препоръчително да консумираме повече храни с доказани противовъзпалителни свойства. Такива са плодовете и зеленчуците, бобовите култури, пълнозърнестите храни и мазните риби. Добре е да избягваме преработените храни с транс мазнини, както и тези, богати на сол и захар.

Може да заложим и на добавки или напитки, които съдържат лайка, джинджифил, куркума и коприв а- те имат противовъзпалително и антиоксидантно действие, предава Daily Mail.

Сенната хрема, киселото мляко и каква е връзката помежду им

Облекчава ли киселото мляко сенната хрема

Учени дават отговор и на този въпрос

Превенция

Прогнозите за времето, които всички следим на смартфона си, дават актуална информация и за нивото на полени в нашия град в съответния ден. И ако то е високо, най-доброто, което можем да направим, е да прекараме максимално време на закрито и със затворени прозорци, за да минимизираме излагането на причинителите на сенна хрема.