Италия е от страните в Европа, които могат да се радват на изключителен интерес от туристите. Но ако туризмът процъфтява в някои региони и градове, то за други тази тенденция не важи с такава сила. Като в Презиче например.

Кафе, макиато, Италия, с какво се различава от капучиното и как се приготвя

Кафето, което италианците са “оцветили”

Със силата на чисто еспресо

Градът се намира в област Пулия, в близост до град Лече, а и интересното е, че през 2019 г. се слива с друг съседен град - Акуарика.

Според местния съветник Алфредо Палезе, целта е била по този начин да бъдат осигурени повече пари за развитието на града, защото територията му ще се увеличи. И по-точно по около 1 милион евро на година. Към момента Презиче има около 9000 жители.

Снимка 596227

Източник: GettyImages

Големият проблем е не само малкият им брой, но и фактът, че едва половината от настоящите жители на градчето живеят в стара му част. Управата на града е твърдо решена да се справи с този проблем и дори има ясен план как това да се случи.

Ще бъдат изплащани по 30 000 евро на всеки, който закупи къща в Презиче и стане жител на града, пише CNN. Средната цена на жилище в Презиче е около 25 000 евро и като повечето евтини имоти в Италия, къщите са отдавна изоставени.

Снимка 596226

Източник: GettyImages

За да получат парите, купувачите трябва да купят къща, построена преди 1991 г., а местните власти са се постарали да ги обозначат. Дори са измислили и други схеми, с които да направят града още по-привлекателен за нови жители. Като например данъчни облекчения за създаването на нови бизнеси и бонуси за семейства с деца.

Рим, Милано, Венеция или кои са десетте най-красиви градове в Италия

10-те най-красиви града в Италия, които всеки трябва да посети

Поне веднъж в живота

Презиче води началото си от Средновековието, когато монаси са изградили крепост с множество крипти и подземни тунели, за да се осигурят подслон за оцелелите от пиратски набези. Дори си печели прозвището Градът на зеленото злато - заради многобройните си маслинови гори през Ренесанса.