Ако за сутрините харесваме капучиното, което ни дава отскок със силна доза еспресо и гали небцето с млечната си основа, то какво кафе да си направим за следобедите, в които имаме нужда от щедра доза енергия?

Финландия, кафе и защо финландците пият толкова големи количества от кофеиновата напитка

Европейската страна, където пият повече кафе, от която и да е друга държава

Не, не става дума за Италия

Отговорът накратко - макиато.

Капучиното обикновено се пие като сутрешно кафе, докато макиатото има за цел да ни събуди следобед, когато към края на работния ден най-вероятно умората си казва думата. За макиатото е ясно - по-силно е от капучиното. Всъщност, като интензивност е сравнимо с чистото еспресо.

Любопитно е, че идеята за макиатото е заложена и в името му - получава го от италианската дума за "оцветено" или "белязано". И както можем да предположим по тази подсказка, макиатото представлява доза еспресо, към която е добавена съвсем малко мляко - колкото да го "оцвети".

Снимка 591355

Източник: iStock

Като количество, млякото е буквално няколко капки, но тъкмо те са от значение, за да се омекотят интензивният вкус на еспресото. Оказва се, че макиато има най-високото съотношение на еспресо към мляко, в сравнение с всяко друго кафе, направено от двете съставки.

Още един интересен факт за макиатото е, че за консумирането му след хранене е направено изключение. В Италия млечните кафета обикновено не са предпочитани след хранене (заради храносмилането), но за макиатото е направено изключение, тъй като то така или иначе се счита предимно за еспресо. Още повече че напитката се сервира и в чаша за еспресо.

Макиатото може и да сме срещали във варианта лате макиато. За него е добре да уточним, че то е всъщност пълната противоположност на макиатото. Ако при макиатото млякото се добавя, за да оцвети еспресото, то при лате макитатото еспресото се добавя, колкото да оцвети млякото, пише Tasting Table.

Sofia Coffee Week – първото издание на събитието, посветено на специалното кафе (specialty coffee)

София става столица на кафето

Къде да опитаме специални и редки видове кафе

Така имаме по един вид макиато за различните ситуации. Ако имаме нужда от енергия, правим си едно бързо макиато. Ако ли пък ни се пие напитка на млечна основа, с леко загатнат вкус на кафе, можем да се стоплим с чаша лате макиато.