Вероятно всички сме чували, че трябва да избягваме да консумираме преработени храни и е най-добре винаги да имаме свежи и пресни продукти в хладилника. Последното обаче може да се окаже, че не е подходящо или достъпно за нашия начин за живот, тъй като прясната храна се разваля бързо и е по-скъпа.

Кои храни да избягваме, за да нямаме проблеми с холестерола

Кои храни да избягваме, за да нямаме проблеми с холестерола

И с кои полезни алтернативи да ги заместим

От Eating Well разговарят с две диетоложки - Джесика Джоунс и Уенди Лопес, които се стремят да докажат, че здравословното хранене може да бъде постижимо за хора с всякакъв бюджет.

Двете дами първо уточняват, че съществуват както минимално обработени, така и свръхобработени храни. С последните трябва да внимаваме повече, тъй като съдържат повече наситени мазнини и добавени захар и сол, а и други добавки и консерванти.

Снимка 606826

Източник: iStock

С минимално обработените храни, като консервирани домати и консервиран боб например, спокойно можем да готвим, тъй като е по-лесно, а и може да бъде също толкова здравословно, колкото и с пресни зеленчуци.

Храненето, растителният протеин, месото и как да удължим живота си с до 13 години

Промените в храненето, които удължават живота с до 13 години

Ефект на всяка възраст

От свой опит Уенди Лопес споделя, че хората, които изпитват финансови затруднения, често се оплакват, че храната им се разваля бързо. В такива случаи тя препоръчва замразените плодове и зеленчуци. Диетоложката смята също, че добра идея е да си купуваме храни, които са в своя сезон - освен че са на по-добри цени, обикновено са и по-вкусни.