Вероятно всички сме чували, че трябва да избягваме да консумираме преработени храни и е най-добре винаги да имаме свежи и пресни продукти в хладилника. Последното обаче може да се окаже, че не е подходящо или достъпно за нашия начин за живот, тъй като прясната храна се разваля бързо и е по-скъпа.
От Eating Well разговарят с две диетоложки - Джесика Джоунс и Уенди Лопес, които се стремят да докажат, че здравословното хранене може да бъде постижимо за хора с всякакъв бюджет.
Двете дами първо уточняват, че съществуват както минимално обработени, така и свръхобработени храни. С последните трябва да внимаваме повече, тъй като съдържат повече наситени мазнини и добавени захар и сол, а и други добавки и консерванти.
Източник: iStock
С минимално обработените храни, като консервирани домати и консервиран боб например, спокойно можем да готвим, тъй като е по-лесно, а и може да бъде също толкова здравословно, колкото и с пресни зеленчуци.
От свой опит Уенди Лопес споделя, че хората, които изпитват финансови затруднения, често се оплакват, че храната им се разваля бързо. В такива случаи тя препоръчва замразените плодове и зеленчуци. Диетоложката смята също, че добра идея е да си купуваме храни, които са в своя сезон - освен че са на по-добри цени, обикновено са и по-вкусни.