Нашият дом може и да е нашата крепост, но понякога напълно съзнателно допускаме в нея натрапници, които застрашават здравето ни. Често те са под формата на различни химикали, съдържащи се във всевъзможни продукти. Ето за какво да внимаваме и как да се предпазваме.

Почистващи препарати

Най-голямата химия, но и неизбежното зло у дома. Всъщност, вече не е точно така. На пазара отдавна има голямо разнообразие от продукти за почистваме с голямо съдържание или напълно естествени съставки.

Винаги можем да пробваме и със сода, оцет или лимонов сок например. Или поне да проверяваме етикета на продуктите за наличие на фталати.

Снимка 476789

Източник: iStock

Ароматизатори за въздух

Колкото и добре да ни ухаят, те повече вредят, отколкото да помагат. Ако ги наслагаме навсякъде у дома си гарантираме микс от химикали, който вдишваме ежедневно. Те няма да ни разболеят, но все пак трябва да гарантираме движение на въздуха в помещенията, за да намалим ефекта им върху здравето.

Омекотители

Обичаме аромата им върху току-що простряното пране. Но той се дължи на различни химикали, като амониеви соли, които създават невидим филм върху дрехите. Това е възможно да предизвика раздразнения на кожата, както и дерматити.

Дрехи от химическото

Както става ясно от името му, това почистване на дрехите е на базата на химикали. Това най-често е тетрахлороетен, който е определен като потенциално канцерогенен. Свързва се с увреждания на централната нервна система, черния дроб и бъбреците.

Снимка 476790

Източник: iStock

Пластмасови кутии

Всички ги имаме и ги използваме често, защото са удобни. Но е добре веднага да ги заменим със стъклени или поне такива, които не съдържат фталати и други вредни химикали. Те лесно се отделят в храната и оказват пряк ефект върху ендокринната, нервната и репродуктивната система.

BPA, бисфенол А и какво представлява химикалът, който се съдържа в 10% от консервираните храни

Опасният химикал, който се съдържа в 10% от консервираните храни

Вреден и в малки дози

Пластмасови бутилки

Всички, които са предназначени за еднократна употреба, не бива да използваме отново и отново. Ако ни е удобно да пием вода от шише у дома, трябва да инвестираме и в такива от пластмаса без бисфенол А. Но най-добре да предпочетем стъклено.

Незалепващи съдове

Удобни са, няма спор. Но при нагряване на тефлоновото покритие се отделят токсични газове, които водят до репродуктивни и други здравословни проблеми. Затова по-добре да заложим на стоманени съдове, пише Lifehacker.

Снимка 476792

Източник: iStock

Завеси за баня

При производството им се използват вредните фталати, които имат за цел да омекотят пластмасата. Тези вещества оказват негативен ефект и върху мозъчните функции, особено при малките деца.

Козметиката, почистващите прeпарати, химикалите в тях и по-ниското IQ на бебетата

Химикалите, които водят до оглупяване

Кой и за какво да е нащрек

Конзоли за игри и лаптопи

В кабелите им са открити фталати, а в самите контролери и техните платки - забавители на горенето (BFRs), които оказват негативен ефект върху мозъчното развитие. Те се откриват и в много марки лаптопи.